Parker Lewis van Unchained Capital schreef een vlammend betoog waarin hij stelt dat bitcoin als enige valuta overblijft. Hij kijkt naar de geschiedenis van fiat en de stijging van de dollar, euro, yen, pond, yuan en andere valuta’s sinds het afstappen van de goudstandaard.
Zijn artikel is ook hierboven te beluisteren.
Geld maakt uitwisselingen mogelijk
Geld is een hulpmiddel dat is uitgevonden om in een zeer specifieke behoefte te voorzien, namelijk om de handel te vergemakkelijken. Geld is een soort tussenmiddel tussen huidige en toekomstige uitwisselingen. Alle partijen bepalen samen wat de waarde is van goederen, zonder dat dat direct overlegd hoeft te worden. Lewis zegt dat er een behoefte is aan een vorm van uitwisseling die voor iedereen praktisch is en waarbij de functie duidelijk is.
Hij komt tot het volgende vragenschema (met een knipoog):
- Is geld een basisbehoefte? Ja
- Is geld een collectieve hallucinatie? Nee
- Gebruiken economieën het liefst één vorm van geld? Ja
- Is bitcoin schaarser dan elke andere vorm van geld? Ja
- Is bitcoin beter en makkelijker te delen dan andere vormen van geld? Ja
- Is bitcoin beter te versturen dan andere vormen van geld? Ja
Werelddominantie
Schaarste als onderscheid
Lewis zegt dat de schaarste vanwege de beperkte voorraad bitcoin onderscheidt van fiat en andere digitale valuta’s. Geen enkele fiatvaluta kan worden vergeleken met bitcoin.
Geen enkele andere valuta ter wereld kan ooit schaarser zijn dan bitcoin, en die schaarste zorgt voor acceptatie en waardecommunicatie. Tegenwoordig begrijpen de meeste miljardairs bitcoin niet. Bitcoin is een mind-bender met gelijke kansen. Maar zelfs degenen die Bitcoin niet begrijpen, zullen erop kunnen vertrouwen … Het bezitten van Bitcoin wordt je toegangskaartje voor wat waarschijnlijk de grootste en meest diverse economie ooit zal zijn.
Maar ondanks zijn overtuiging, onderstreept Lewis ook dat er nog wel wat hordes te overwinnen zijn. Bitcoin heeft (nog) last van fundamentele problemen zoals de beweeglijkheid van de koers en een lage transactiesnelheid, evenals een hoog energieverbruik. Maar Lewis denkt dat deze hordes uiteindelijk wel overwonnen worden. Prijsstabilitieit wordt vanzelfsprekend als bitcoin over de hele wereld geaccepteerd is. Schaarste en uitwisselbaarheid van de coin zullen uiteindelijk alle andere beperkingen aanpakken.
Bitcoin is geloofwaardig
Hoewel zijn betoog een heus boekwerk is, is zijn argumentatie eenvoudig:
Valuta A heeft een vaste voorraad. Valuta B heeft dat niet. Valuta A blijft in waarde stijgen ten opzichte van Valuta B. Valuta A blijft de koopkracht ten opzichte van goederen en diensten vergroten, terwijl Valuta B het tegenovergestelde doet. Welke wil ik? A of B?
Bitcoin maakt al het andere geld overbodig omdat economische systemen samenkomen in één valuta en bitcoin de meest geloofwaardige monetaire eigenschappen heeft.