blog

Bitcoin koers analyse: daling van 4,5 procent, tussenstop op weg naar de top?

By 19 november 2019No Comments

Dat was weer even schrikken! De bitcoin koers ging gisteravond flink onderuit. In slechts twee uur tijd daalde de waarde met bijna 4,5 procent. Is de bear market weer terug, of is dit een tussenstop op weg naar de top?

Keer op keer niet door de trendlijn

Al weken lukt het de bitcoin koers niet om uit een dalende trendlijn te breken (op de grafiek in het blauw). Elke poging op een uitbraak liep uit op een scherpe daling. En dat gebeurde gisteren ook. De koers deed toen nog een poging om de trendlijn te doorbreken maar faalde. Dat zie je aan het laatste rode pijltje.

Even leek de prijs ondersteuning gevonden te hebben op de bovenste groene zone. Maar toen deze zone eenmaal gebroken was ging het hard. De prijs van bitcoin dook met 4,5 procent naar beneden.

Nog wel boven andere trendlijn

We zoomen wat uit op de grafiek. Je kijkt naar de bitcoin koers van eind juni tot en met nu.

Positief is nog wel dat de koers zich boven een andere trendlijn bevindt. Op de nacht van 25 op 26 oktober brak de prijs met veel geweld door de onderste trendlijn.De koers heeft deze trendlijn nu opnieuw opgezocht. Vindt bitcoin nu ondersteuning op de trendlijn? Dan vormt dat een goede basis om te gaan stijgen.

Ook ‘2019-lijn’ nog intact

In het Engels zeggen ze wel eens: When in doubt, zoom out! Dus dat gaan we nu ook doen. Onder de bitcoin koers van 2019 kan je één grote trendlijn tekenen. En het goede nieuws is dat die nog steeds intact is. Blijft de waarde boven deze trendlijn, dan is er eigenlijk nog niets aan de hand:

Weer een death cross, nieuwe bear market op komst?

Technische analyses zijn soms net zoals de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken. Een andere indicator laat juist een negatief teken zien. We stappen even af van de trendlijnen en vergelijken we twee Moving Averages (MA’s) met elkaar:

  • De 100-dagen Moving Average (oranje)
  • De 200-dagen Moving Average (groen)

Wanneer een korte termijn MA onder een lange termijn MA zakt, noem je dat een death cross. Volgens de technische analyse is dat geen goed teken. Het kan een voorbode zijn van een structurele daling.

Pas geleden is de 100-dagen MA onder de 200-dagen MA gedoken. Komt er nu een nieuwe bear market? Wanneer we de situatie vergelijken met die van 2018 ziet het er niet goed uit:

Op lange termijn beter

Maar kijk je naar de wat langere termijn, dan ziet het er nog steeds goed uit. We vergelijken nu de 50- en de 100-MA, maar dan op weekniveau. En daar lijkt nu het tegenovergestelde te gebeuren.

De 50-weken MA (rood) staat daar op het punt om boven de 100-dagen MA (oranje) uit te stijgen. Dat noem je een golden cross, en dat is juist een positief teken voor de langere termijn.

Ook positief is dat de bitcoin koers nu nog ondersteuning vindt op de 100-weken MA (de oranje lijn). Op de langere termijn lijkt het alsof bitcoin een bodem heeft gevonden voordat de koers de weg weer omhoog vindt.

Wat verwachten wij van de koers van bitcoin?

We staan er minder goed voor dan vorige week, maar het hoeft nog niet het einde te betekenen. Wel blijven we altijd objectief, dus schetsen we twee kakelverse scenario’s voor jou!

Bullish
Vindt de koers de weg weer omhoog? Dan zijn verschillende niveaus interessant. Eerst moet bitcoin 7.600 euro zien te doorbreken. Dat is de waarde waar de koers gisteren onderdoor is gegaan. Vervolgens is 8.000 een belangrijke weerstand. Daar leek bitcoin vorige week nog ondersteuning te vinden.

Lukt het bitcoin om uit deze weerstanden te breken, dan ligt de weg vrij naar 8.700 euro (rode balk).

Bearish
De koers lijkt nu ondersteuning te vinden op de oranje balk. Zakt de prijs onder dit niveau? Dan kan het nog wel eens hard gaan, de volgende ondersteuning vinden we op 6.700 euro.

Leave a Reply