blog

Bitcoin ETF voorstel van Bitwise opnieuw onder de loep

By 19 november 2019No Comments

In 2018 ging er geen dag voorbij zonder dat je iets las over een bitcoin Exchange Traded Funds (ETF).  Maar ook dit jaar wordt er achter de schermen hard gewerkt om een bitcoin ETF op de markt te brengen. En er is gematigd positief nieuws: de aanvraag van Bitwise wordt opnieuw door de Securities and Exchanges Commission (SEC) onderzocht. Dat blijkt uit een openbare notitie van de SEC.

Vorige maand afgekeurd, nu opnieuw onderzoek

Mocht je het gemist hebben, vorige maand keurde de Amerikaanse SEC het voorstel van Bitwise Asset Management af. Matt Hougan was de week daarvoor nog optimistisch: ‘Een bitcoin ETF is dichterbij dan ooit.’ Bezorgdheid over marktmanipulatie en frauduleuze activiteiten waren de redenen.

De weg naar acceptatie is lang. Op 15 februari diende Bitwise het eerste voorstel in voor een bitcoin ETF bij de SEC. Na meerdere malen van uitstel werd de aanvraag op 9 oktober afgewezen. Nu onderzoekt de SEC de aanvraag nogmaals.

Ook staat de Amerikaanse financiële waakhond open voor feedback. Iedereen die dat wil mag commentaar geven op de uitspraak.

Bitwise heeft niet gevraagd om de herziening, maar is er wel blij mee, aldus directeur Matt Hougan:

‘We zijn blij met de mogelijkheid om opmerkingen te maken en de dialoog met de SEC voort te zetten.’

De aanhouder wint?

Al jaren strijden Amerikaanse partijen om als eerste een gereguleerde bitcoin ETF aan te bieden. Zo hebben ook VanEck/SolidX en Wilshere Phoenix een aanvraag ingediend.

Wanneer wordt de eerste aanvraag geaccepteerd? Dat blijft de vraag. Charles Lu is CEO van Findora: ‘Voordat een bitcoin ETF wordt goedgekeurd moet eerst bewezen worden dat er prijsontdekking plaatsvindt op de markt, in plaats van manipulatie. De SEC zal eisen dat cryptocurrency exchanges informatie delen. Daar zullen weinig buitenlandse exchanges aan meewerken.’

Voorlopig blijft het dus even afwachten! We houden de ontwikkelingen voor jou in de gaten.

Leave a Reply