blog

Bitcoin knalt tijdens de feestdagen definitief door 20.000 dollar

By 8 december 2020No Comments

We zijn misschien wat verwend geraakt in de afgelopen maanden, maar bitcoin beweegt de laatste dagen een beetje.. saai. Misschien is dat ook juist wel stilte voor de storm. Volgens een bijzondere indicator kunnen we namelijk vuurwerk verwachten tijdens de feestdagen! Figuurlijk dan, anders krijg je Ferd Grapperhaus op je stoep.

Bitcoin gevangen in kanaal

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek. Vanaf het begin van deze maand heeft de bitcoin koers moeite om een keuze te maken: omhoog of omlaag? De waarde beweegt op en neer, maar er is geen duidelijke trend.

Aan de bovenkant is 19.500 dollar (16.076 euro) een pittige weerstand voor bitcoin. Daaronder is de oranje lijn op 18.935 dollar (15.614 euro) een sterke ondersteuning, tenminste in de afgelopen dagen. Dit niveau ligt net iets onder de psychologische grens van 19.000 dollar.

De dieptepunten deze maand kunnen we vinden rond 18.600 dollar (15.334 euro), de rode lijn op de grafiek. Deze prijs kan op korte termijn ook dienen als steun.

Vlag kan bitcoin omhoog brengen

Gisteren spraken we over een bull flag, maar eigenlijk past een bullish pennant beter bij de koers. Deze koersformatie zie je hieronder.

Eigenlijk is een bullish pennant bijna hetzelfde als een bull flag. Beide koersformaties beginnen met een aanzienlijke stijging (de zwarte pijl links). Bij een bullish pennant beweegt de koers daarna echter in een driehoek in plaats van een kanaal.

Het koersdoel blijft hetzelfde, een waarde van tussen de 22.400 dollar (18.490 euro) en 22.700 dollar (18.719 euro), afhankelijk van wanneer bitcoin uitbreekt.

Met kerst een grote beweging

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek. Het kan nog even duren voordat er een grote beweging komt. Dat zie je aan de Bollinger Bands-indicator, dat is de band om de koers heen. Deze indicator geeft aan hoe beweeglijk de koers is. Het idee erachter is dat er altijd een grote beweging komt, na een langere periode van rust.

Wanneer de bovenste en onderste lijnen van de indicator samenkomen noem je dit een Bollinger Band squeeze (op de grafiek aangegeven met de pijltjes). Na een squeeze gaat de koers vaak hard omhoog of omlaag. Een Bollinger Bands squeeze zegt overigens niets over de richting van deze koersbeweging. Het kan beide kanten opgaan.

De groene lijn onderaan geeft aan hoe breed de band is. Vaak zie je een grote beweging wanneer de lijn daalt naar de rode balk. Dat kan nu nog wel even duren, wie weet zien we met kerst pas een grote uitbraak.

Wat als bitcoin uitbreekt?

Op de grafiek hieronder kijk je opnieuw naar de vier uurs-grafiek. Nog steeds beweegt bitcoin in hetzelfde kanaal als gisteren. Maar wat gebeurt er als de koers door een van de oranje lijnen breekt? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Lukt het bitcoin om uit te breken uit de bullish pennant? Dan kan de koers richting 22.400 dollar (18.490 euro), de groene lijn op de grafiek.

Bearish
Maar zakt bitcoin door de ondergrens van 18.600 dollar, dan kan het wel eens snel gaan. In dat geval komt de ondersteuning van 16.465 dollar (13.591 euro) weer in zicht. Dat is de rode lijn op de grafiek.

Leave a Reply