blog

Rechtbank in Parijs veroordeelt Russische bitcoin hacker tot 5 jaar gevangenisstraf

By 8 december 2020No Comments

Een rechtbank in Parijs veroordeelde de vermeende Russische Bitcoin hacker Alexander Vinnik tot vijf jaar gevangenisstraf. Deze houden verband met het witwassen van geld en voor het verstrekken van valse informatie over de herkomst van de opbrengsten. Daarnaast is Vinnik veroordeeld tot het betalen van een boete van 100 duizend euro.

Losgeld in bitcoin

Het langverwachte proces van Alexander Vinnik begon vorige maand in Parijs, Vinnik is ook de eigenaar van de Russische cryptocurrency exchange BTC-e. Deze beurs bestaat inmiddels niet meer. Volgens Franse aanklagers werd Vinnik ervan verdacht de belangrijkste programmeur te zijn van de ‘Locky’ ransomware die leidde tot de versleuteling van de gegevens van gebruikers, waarna hij naar verluidt losgeld in bitcoin eiste. In 2016 en tot 2018 waren verschillende entiteiten in Frankrijk het doelwit van deze malware, wat ertoe leidde dat twintig slachtoffers losgeld betaalden via BTC-e.

Tien jaar vanwege 135 miljoen euro

Tijdens het proces in Parijs afgelopen maand, werd de 41-jarige Vinnik beschuldigd van ransomwarefraude van 135 miljoen euro en kreeg hij een gevangenisstraf van maximaal tien jaar. Bovendien wordt Vinnik, die beweert dat hij onschuldig was, geconfronteerd met 21 aanklachten van Amerikaanse aanklagers. Zij beschuldigen hem van het witwassen van miljarden dollars die verband houden met criminele groepen, evenals identiteitsdiefstal en zelfs het faciliteren van drugshandel.

Vinnik die eerder beweerde dat hij gewoon een werknemer was bij BTC-e, met een maandsalaris van 10.000 euro, ontkende eerder alle bovengenoemde beschuldigingen.

Liever in Rusland dan Europa

Hij werd ook gezocht in Rusland, Vinnik liet weten liever in Rusland dan in Frankrijk berecht te worden. Hij ging namelijk in hongerstaking en eiste uitlevering aan Rusland. De reden? In Rusland wordt hij aangeklaagd voor maar 9.500 euro aan fraude.

Eerder in juni had de Nieuw-Zeelandse politie activa ter waarde van 91 miljoen dollars in beslag genomen van een Russische man die miljarden dollars aan cryptocurrency witwaste. De politie beweerde dat de betrokken activa werden vastgehouden in een in Nieuw-Zeeland geregistreerd bedrijf, Canton Business Corporation, dat naar verluidt de inmiddels ter ziele gegane BTC-e beurs exploiteerde.

Leave a Reply