Er is een grote kans dat veel aandelenmarkten over de hele wereld de komende weken sluiten als gevolg van het coronavirus. Mochten ze volledig ‘on hold’ gaan, dan zijn bitcoin en zijn kleine broertjes en zusjes één van de laatste activa waar je nog in kan handelen.
Bitcoin kent geen sluitingstijd
Een belangrijk onderscheid tussen de traditionele en de nieuwe markten is dat de nieuwe markt (lees: bitcoin) geen sluitingstijden kent. Cryptocurrency’s worden veelal op beurzen verhandeld die de hele wereld bedienen. En dat betekent dat je altijd open moet zijn om te voldoen aan de vraag van je klanten, in de avonduren, maar ook in het weekend.
Eventuele shut downs van traditionele handelsplaatsen zullen hierdoor geen impact hebben op de handel van cryptocurrency’s. Ok, misschien wel op de verschillende koersen, maar in ieder geval niet op of de mechanismes van deze globale markt.
Kunnen traditionele financiële markten worden gesloten?
Verschillende media schrijven dat een sluiting van aandelenmarkten tot de mogelijkheden behoort. Er worden nu al maatregelen getroffen, maar die zijn eerder om de veiligheid van het personeel te waarborgen dan dat ze worden gedreven door koersresultaten.
De New York Stock Exchange is van plan om volgende week over te stappen op volledig elektronische handel. Andere landen denk hier ook over na, maar moeten rekening houden met grote gevolgen. Neem de Filipijnen als voorbeeld. De Filipijnse aandelenbeurs sloot twee dagen en opende vervolgens met een verlies van 24%. En dit ging nog maar om een enkele beurs die maar twee dagen sloot.
Dus ja, in theorie kunnen financiële beursvloeren de fysieke, maar ook de elektronische deuren sluiten. Dit gebeurt vrijwel nooit, behalve in oorlogstijden. En als de beurzen dan al sloten, dan gebeurde dit niet wereldwijd maar op landelijk niveau.
De kracht van decentralisatie
Wat dat betreft, bevindt de markt voor crypto’s zich in een vreemde positie. Zeker als het scenario uitkomt dat traditionele beurzen hun deuren sluiten. Cryptobeurzen kunnen gewoon openblijven, mits het personeel geen gevaar loopt.
En mochten grote partijen zoals Binance hun deuren ook tijdelijk sluiten, dan zijn er nog altijd decentrale beurzen (DEX). Deze zijn nog niet heel populair, maar het lijkt wel of de situatie zich er voor gaat lenen.
Is de cryptomarkt volwassen genoeg?
Slechts een paar sectoren hebben veerkracht getoond in deze wereldwijde malaise. Het wordt interessant om in de gaten te houden hoe overheden en Centrale Banken reageren op almaar dalende aandelenkoersen. Daarnaast is er ook een zeker persoon in de VS die dit jaar herkozen wilt worden en al drie jaar pocht met de beste economie aller tijden.
Het is nog even afwachten hoe dit zich ontwikkelt, een besluit om de traditionele handelsmarkten te sluiten zorgt ervoor dat cryptocurrency op de voorgrond geplaatst wordt. Als dat gebeurt, dan is het nog maar de vraag of de cryptomarkt volwassen en sterk genoeg is om de enorme instroom aan handel, geld en nieuwe deelnemers aan te kunnen.