Bitcoinblog

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Hou geduld!

By 23 maart 2020No Comments
bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_hou_geduld

Een mooie entry ligt in het verschiet. Dat was de titel van mijn column van afgelopen week en hoewel de koers van bitcoin (BTC) na mijn column van afgelopen week even dipte tot $4.432 op cryptocurrency exchange Coinbase vond het snel support en begon de koers van bitcoin zelfs aan kleine rally waarbij het vier dagen later een hoogtepunt bereikte op $6.990. Het bleek echter te veel en de $7.000 werd niet aangeraakt. De toch al zwakke bulls (want de rally ging op laag volume en in onze groep voor members waarschuwden we hier al voor) verloren wederom de grip op de markt en de koers viel scherp terug tot $5.657 om vervolgens op te veren tot boven de $6.000 waar de koers zich de afgelopen dagen heeft begeven. Vanavond (zondagavond) zagen we echter al de signalen dat de $6.000 niet stand zou houden en zojuist is de koers door dit niveau gebroken en op het moment van schrijven staat de koers rondom de $5.900 en raakte deze even de $5.785. Het feit dat de koers (op dit moment) niet heel veel verder zakt en het de afgelopen week redelijk goed stand hield rond de $6.000 zijn gematigde bullish signalen en onderstrepen voor mij nogmaals dat dit niet het moment is om short te gaan. Ik ben nog steeds op zoek naar een long entry, maar heb zelf nog even geduld, want de situatie blijft gevaarlijk en uiterst wisselvallig. Dat is vooral ook goed te zien aan de lange wicks die we afgelopen week meerdere malen zagen. Weet je wat, laten we maar gewoon even de dagelijkse grafiek erbij pakken om te illustreren wat ik bedoel en wat voor mij de komende week belangrijke indicatoren zullen zijn. 

bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_hou_geduld_afbeelding1

Afbeelding 1: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) op cryptocurrency exchange Coinbase

In bovenstaande dagelijkse grafiek is de koers van Bitcoin op Coinbase weergegeven en hier vallen mij een aantal zaken op. Allereerst uiteraard de korte rally die de koers van bitcoin terug de $6.000 in stuurde, maar vooral ook het support rond de $5.800. Indien de koers nog een aantal dagen rond dit niveau stand houdt zou mij dit bullish stemmen en zou ik mogelijk een long entry overwegen. Een close boven de $6.500 zou dit overigens ook doen daar dit zou impliceren dat het korte termijn momentum in het voordeel is van de bulls. Echter zouden we in dat geval wel erg dicht tegen de weerstand rond de $6.800 liggen dus voorzichtigheid is in dat geval extra geboden. Ik heb overigens een aantal redenen om gematigd bullish te zijn en die zijn buiten het huidige support rond de $5.800 ook een bullish cross op de dagelijkse Moving average convergence/divergence (MACD) en tonen de momentum oscillatoren op zowel de wekelijkse als dagelijkse grafiek ruimte voor een mogelijke (korte) rally. Het laatste en misschien wel meest belangrijke argument is de extreme short exposure in de markt op het moment. ‘Traders’ die ik observeer in verschillende groepen, die normaal nooit short gaan, zijn ineens allemaal op zoek naar short entries of hebben al shorts; dat is op zijn minst gezegd een bullish indicator. Maar tegelijkertijd ben ik ook niet blind voor de situatie waar we ons nu in begeven. 

Advertentie

bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_hou_geduld_afbeelding2

Afbeelding 2: wekelijkse grafiek bitcoin (BTC) cryptocurrency exchange Coinbase

Op zowel de dagelijkse als de wekelijkse grafiek zijn lange wicks zichtbaar aan de bovenkant van de candles en laat vooral de wekelijkse grafiek (afbeelding 2) een dermate grote neergang zien dat targets rond de $4.750 (eerste blauwe lijn), $4.000 (tweede blauwe lijn) en zelfs de $3.200 niet ondenkbaar zijn. Maar zoals ik eerder al aangaf is het huidige landschap voor mij geen omgeving om short te gaan, maar vooral om een goede long entry te vinden en daarvoor is echt een hoop geduld nodig. Na een koersdaling zoals we die de afgelopen weken hebben meegemaakt zie je vaak niet een sterke V-shape rally want daarvoor is teveel momentum uit de markt geslagen en het vertrouwen van de bulls te veel geschaad. Het meest aannemelijke scenario in mijn optiek is dat de koers eerst geruime tijd (een aantal weken) zal consolideren op een bepaald niveau waarbij de volatiliteit langzaam verdwijnt en vervolgens een nieuwe rally zal starten. Dat niveau is mogelijk al rondom de $6.000, maar kan ook een stuk lager liggen. Ik zal de komende week scherp kijken naar hoe de koers zich gedraagt en onze members op hoogte houden. Wees vooral nu voorzichtig met leverage, want in dit soort situaties waarbij er veel gemengde signalen zijn en de koers van bitcoin haar richting zoekt zullen lange wicks en koersschommelingen regelmatig voorkomen. Traden met leverage en het hebben van te strakke stops kan de waarde van je portfolio dan snel doen slinken!

Heb geduld, wees voorzichtig en tot volgende week!

Advertentie

Leave a Reply