blogExchanges

Bitcoin is de nieuwe gateway drug voor altcoins

By 15 mei 2020No Comments

Vroeger (en nu misschien ook nog wel) waarschuwden ouders dat spijbelen leidt tot erger waardoor je in de goot belandt met een drugsverslaving. Spijbelen was de gateway naar meer. Maar niet alleen spijbelen, ook niet op tijd naar bed gaan en weigeren de afwas te doen leidde uiteindelijk tot een eenzaam lot als verslaafde.

Coinbase noemt bitcoin de gateway naar altcoins. Vrijwel al hun klanten die in altcoins investeren, zijn ooit begonnen met bitcoin.

Deze vergelijking loopt nu al spaak, maar je snapt in ieder geval wat een gateway is.

Merendeel begint met bitcoin maar koopt later altcoins

Uit onderzoek van Coinbase bleek dat voor 60 procent bitcoin de allereerste crypto-aankoop is. Maar hiervan blijft slechts 24 procent bij alleen bitcoin.

Het is algemeen bekend dat bitcoin de grootste cryptocurrency is, kijkend naar totale marktwaarde. De meest gebruikte metriek is relatieve marktkapitalisatie, waarbij de netwerkwaarde van bitcoin wordt vergeleken met andere crypto’s. Coinbase onderzocht of het gedrag van hun klanten dit ook weerspiegelt.

Hierboven kijken we naar de marktdominantie van bitcoin. Over het algemeen kun je stellen dat bitcoin de veruit de grootste munt is. Toch zie je een trend (bestaande uit maar twee punten, maar toch) waarbij bullmarkten andere coins naar voren schuiven.

Reden is psychologisch

Coinbase erkent dat bitcoin dominant is, maar zegt ook dat de munt in 2017 de hete adem van altcoins voelde. Bitcoin herwon zijn dominante positie in 2018 en 2019.

Volgens Coinbase kan dit verschillende redenen hebben, maar één is grotendeels psychologisch. Omdat mensen zich goed voelen over hun eerste crypto-investeringen (in bitcoin), gaan ze op zoek naar andere mogelijke categorische winnaars, zoals blijkt uit de bull run van 2017.

Het omgekeerde is ook mogelijk, aangezien de prijzen dalen en de angst de markt overneemt (2018–2019), stapten veel investeerders over van altcoins naar het relatief veilige bitcoin.

 Tezos, Chainlink, Bat en Ethereum

Maar dit werkt ook de andere kant op, sterke prijsbewegingen in altcoins zorgt er ook voor dat consumenten ander gedrag laten zien en zich op altcoins storten. Deze trend begon in 2017 en is nu weer aanwezig. Het onderzoek op consumentengedrag liet zien dat velen eind 2019 investeerden in Tezos, Chainlink, BAT, 0x en Stellar. Begin 2020 waren vooral Ethereum, Tezos en Chainlink populair.

Ook interessant is dat Coinbase-klanten altcoins verhandelen tegen 3% bovenop de marktwaarde.

Koning zet de bloemetjes buiten

Coinbase schrijft dat de voorkeur van consumenten voor altcoins toch aantoont dat nieuwe gebruikers misschien bij bitcoin beginnen, maar over het algemeen op zoek gaan naar alternatieve activa en use-cases.

Bitcoin is koning en zal waarschijnlijk nog lang koning blijven. Maar het maakt ook de weg vrij voor duizend bloemen om te bloeien.

Leave a Reply