blog

Rekenkracht op netwerk bitcoin is met 30 procent afgenomen na halving

By 15 mei 2020No Comments

Afgelopen maandag was de derde bitcoin halving waardoor de beloning voor miners naar 6,25 btc’s per blok werden verlaagd. Deze miners ruilen rekenkracht van hun miningapparaten in voor die beloning. Maar sinds de halvering is de totale rekenkracht met 30 procent gedaald.

De gegevens zijn afkomstig van het BTC-netwerkanalysebedrijf CoinMetrics.io.

Niet iedereen is winstgevend meer

Het plotselinge verlies in inkomen als gevolg van de halvering van de blokbeloning, betekent dat sommige miners niet langer winstgevend zijn. Want uiteindelijk leveren miners alleen maar rekenkracht om er zelf beter van te worden. Degenen die minder efficiënte hardware gebruiken of vanuit een plek opereren waar elektriciteit relatief duur is, zijn het meest getroffen.

Blokken vinden kost meer tijd

CoinMetrics meldt dat de dalende beschikbare rekenkracht ertoe heeft geleid dat miners momenteel minder snel blokken ontdekken. Vlak voor de halvering was de gemiddelde bloktijd 7,5 minuten. Dat is nu gestegen naar meer dan 13 minuten.

Elke twee weken wordt het moeilijkheidsniveau aangepast naar de gemiddelde rekenkracht van de afgelopen twee weken. We zitten nu nog midden in die twee weken dus er is nu eigenlijk te weinig rekenkracht om het huidige niveau bij te benen. Het idee achter deze automatische aanpassing is dat er gemiddeld elke 10 minuten een blok wordt gevonden.

Dit is een van de mooie eigenschappen die Satoshi Nakamoto in de code van de blockchain van bitcoin heeft geschreven. Meer weten?

Alles over blokken

Terug naar het rapport van CoinMetrics. Het bedrijf merkt ook op dat de halvering van maandag een volledig succes was. Ze schrijven dat het uitgiftepercentage van nieuwe bitcoins is verlaagd naar 1,5 procent per jaar.

Een dodemans-spiraal

Er gaat een doemscenario de rondte, deze theorie wordt de mining death spiral genoemd. Een spiraal waar niet uit te ontsnappen valt. Omdat de beloning in dollarwaarde omlaag gaat, door een dalende koers of door een halvering, is het goed mogelijk dat veel miners stoppen. Eigenlijk hebben ze een paar keuzes, stoppen met minen of op korte termijn verliesgevend zijn en hopen dat de bitcoin koers snel stijgt.

Als ze voor de tweede weg kiezen dan zullen ze bitcoins uit hun reservevoorraad moeten verkopen om toch kostendekkend te zijn. Deze extra verkoopdruk zorgt er weer voor dat de koers verder daalt, meer miners in de problemen komen en er weer meer verkocht moet worden.

Dit is de befaamde mining death spiral. Een doemscenario in theorie alleen want in de praktijk is daar geen sprake van. Dat bevestigt ook CoinMetrics, zij verwachten voor de lange termijn geen gevolgen voor de rekenkracht:

Het zal waarschijnlijk herstellen na een periode van opmars waarin efficiënte mijnwerkers minder efficiënte operaties vervangen.

Wij deden zelf ook onderzoek en zagen dat veel bitcoin miners na de halving overstapten op het minen van bitcoin cash en bitcoin sv.

Leave a Reply