blog

Bitcoin indicator die stijging van 236 procent voorspelde in 2019 kleurt groen

By 28 januari 2020No Comments

Bitcoin is sinds anderhalve week weer meer dan 9.000 dollar (8.167 euro) waard. Vanaf het weekend steeg de koers met ruim tien procent! En niet alleen op korte termijn is het feest. Voor het eerst sinds maanden kleurt de indicator groen die de bull run van 2019 voorspelde, de Super Guppy Indicator.

Falling wedge voorspelde uitbraak richting 9.000 dollar

Maar eerst even een terugblik. Vorige week schreven we over een falling wedge. Een koersformatie die vaak een prijsstijging voorspelt. Op zondagnacht is de koers door de falling wedge gebroken. Bitcoin steeg met ruim tien procent tot boven de 9.000 dollar!

falling wedge bitcoin koers 2020

Daarmee is ons bullish scenario van vorige week uitgekomen. Kan bitcoin de 9.000 dollar vasthouden? Er zijn genoeg redenen waarom wel!

Super guppy voorspelt maandenlange stijging

Het klinkt als een grote goudvis, maar deze indicator wordt ook gebruikt in de forex handel. De Super Guppy indicator kleurt voor het eerst sinds lange tijd groen. En dat betekent dat de koers maandenlang kan stijgen.

De grafiek hieronder toont de koers op dagniveau, van begin 2019 tot aan nu:

super guppy bitcoin koers 2020

De Super Guppy indicator vergelijkt meerdere voortschrijdende gemiddelden (Exponential Moving Averages) met elkaar. De indicator kijkt zowel naar bewegingen op korte termijn (drie dagen) als op lange termijn (tweehonderd dagen).

De Super Guppy indicator heeft drie kleuren:

  • De indicator kleurt groen wanneer er een stijgende trend is.
  • De indicator kleurt grijs wanneer er geen duidelijke trend is.
  • De indicator kleurt rood wanneer er een dalende trend is.

Over het algemeen geeft de Super Guppy prima signalen. In april 2019 kleurde de Super Guppy bijvoorbeeld voor het eerst sinds tijden groen. Hierna steeg de koers van 4.125 dollar (3.742,90 euro) naar 13.875 dollar (12.589 euro), een stijging van ruim 236 procent!

In de zomer kleurde de Super Guppy afwisselend groen en grijs, er was onduidelijkheid in de trend. Vanaf eind september 2019 tot begin januari dit jaar was de indicator rood, de koers bleef lange tijd dalen.

En nu is de Super Guppy weer voor het eerst sinds lange tijd groen. Tijd voor een nieuwe bull market? Blijft de indicator voor langere tijd groen, dan zien we een mooie periode tegemoet in aanloop naar de bitcoin block halving.

Ook andere indicator kleurt groen

Ook de MACD-indicator kleurt voor het eerst sinds 2019 weer groen! Deze indicator geeft het momentum weer van de koers. Je kijkt naar de bitcoin koers van eind 2018 tot en met nu, elke candle op de grafiek stelt een week voor:

macd indicator groen bitcoin koers 2020

Kleurt de MACD indicator groen, dan is er sprake van een positief momentum. De koers is dan structureel aan het stijgen. Andersom geeft rood een dalende trend weer. Op weekniveau kan de MACD je nuttige signalen geven voor de langere termijn.

Je ziet bijvoorbeeld dat het negatieve momentum al maanden aan het afzwakken is. Sinds november worden de rode balken steeds kleiner. Nu heeft de rode balk plaatsgemaakt voor een groene balk. In 2019 gebeurde dit ook, en steeg de koers tot aan het toppunt van 13.875 dollar (12.589 euro) eind juni.

Soms valse signalen

Maar pas op, de MACD kan je soms ook valse signalen geven. Soms is het momentum niet helemaal duidelijk. Dat was bijvoorbeeld in de tweede helft van 2018 het geval. De MACD kleurde groen en iedereen hoopte op 10.000 dollar (9.080 euro). Maar de koers liet lange tijd geen richting zien en daalde naar 3.000 dollar (2.700 euro).

valse signalen macd bitcoin koers 2020

Het verschil met toen is dat de koers nu wel een paar weken aan het stijgen is. Sinds 3 januari is bitcoin al met ruim 30 procent in waarde gestegen!

Bull market begonnen?

We gebruiken dit cliché erg vaak, maar vooruit: het is toch wel erg spannend nu. De bitcoin koers zweeft net iets boven de 200-dagen Moving Average (MA). Dat is de groene lijn die dwars door de grafiek heen loopt.

200 dagen moving average bitcoin koers 2020

Analisten gebruiken deze lijn vaak om aan te geven of de koers zich in een stijgende of een dalende trend bevindt. Blijft de koers boven de 200-dagen MA? Dan kan bitcoin ook de komende maanden flink in waarde blijven stijgen.

bitcoin koers 2020 belangrijke zones

De 200-dagen MA valt ongeveer samen met 9.000 dollar, ook een belangrijk niveau. In juni, juli en augustus 2019 was dit een belangrijke ondersteuning. Sinds eind september is dit juist een weerstand. Blijft bitcoin boven de 9.000 dollar, dan geeft dat vertrouwen voor een verdere stijging.

Waar gaat de koers heen?

De saaie dagen zijn definitief voorbij, de koers beweegt wild op en neer. En daarom geven we ook onze visie voor de komende dagen, het kan namelijk snel gaan. Wat gaat de koers de komende dagen doen?

De grafiek hieronder toont de koers van oktober 2019 tot aan nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor:

week 5 januari scenarios bitcoin koers 2020

Bullish
Blijft bitcoin stijgen? Dan komt 9.500 dollar (8.620 euro) in zicht. Op de grafiek geven we deze zone aan met de groene band. Deze prijs valt samen met het toppunt eind oktober 2019, en kan nu opnieuw als weerstand dienen.

Bearish
Op de onderste grafiek zien we dat de RSI relatief hoog is (cirkel). Dat betekent dat de koers in korte tijd hard is gestegen, en een correctie is daarom goed mogelijk.

Als de koers zakt, dan is de eerstvolgende ondersteuning 8.600 dollar (7.800 euro). Op de grafiek is dat de lichtrode zone. Daalt bitcoin verder, dan zakt de waarde waarschijnlijk niet lager dan 8.200 dollar (7.400 euro). Dat is de donkerrode band op de grafiek.

Leave a Reply