Elk jaar wordt er op 28 januari stil gestaan bij het beveiligen van je data en je privacy. Het is vandaag dan ook Data Protection Day.
Data Protection Day
Op 26 april 2006 heeft de Raad van Europa 28 januari uitgeroepen als Data Protection Day, buiten Europa wordt deze dag Privacy Day genoemd. Het is de bedoeling om vandaag te gebruiken om onder bedrijven en particulieren meer bewustzijn te creëren over potentiële risico’s met data.
Wat dat betreft kwamen de datalekken bij Citrix als geroepen want lessen blijven het beste hangen als ze gevolgen hebben in de praktijk. En de gehele Nederlandse media sprongen hierboven op.
Bitcoin is niet anoniem
Daarom willen wij gebruik maken van deze dag om hardnekkige onduidelijkheden over bitcoin en privacy uit de wereld te helpen. Veel mensen denken namelijk dat bitcoin volledig anoniem is (en daarom alleen maar gebruikt wordt door criminelen). Dit lijkt inderdaad zo te zijn. Wanneer je de blockchain afspeurt zie je geen enkele naam. Toch is het bitcoin netwerk niet helemaal anoniem. Ieder ontvangstadres vind je namelijk terug op de blockchain.
Een bitcoin ontvangstadres is als een persoonlijk bankrekeningnummer. Dit adres begint met een 1, een 3 of met bc1, en is verder een aaneenschakeling van willekeurige letters en cijfers. Je weet dus niet wie er achter een adres zit.
Verander je adres
Maar gebruikt iemand telkens hetzelfde adres? Dan weet je precies wanneer iemand bitcoin verzendt en ontvangt. Ook weet je wat zijn of haar saldo is. Een bitcoin ontvangstadres is daarom meer een pseudoniem.
En dat is een belangrijke nuance. Bitcoin biedt je geen volledige anonimiteit. Wel kan je jouw anonimiteit op het netwerk vergroten. Veel bitcoin wallets veranderen bijvoorbeeld vanzelf van adres na iedere transactie. Zo wordt het moeilijker om je activiteit te traceren. Onze tip: als je vaker bitcoin naar dezelfde wallet verstuurt, geef dan steeds een ander ontvangstadres door.
Maak gebruik van een hardware wallet
Nog een tip: wissel je online wallet in voor een hardware wallet.
Dit is de veiligste manier om je bitcoin op te slaan. Een hardware wallet zorgt ervoor dat de toegang tot je bitcoins offline en versleuteld blijft. Op die manier heb alleen jij toegang tot je eigen bitcoins.
Veel mensen houden hun bitcoins op een cryptocurrency exchange of op een online wallet. Dit is alleen een stuk minder veilig. Een exchange is namelijk een centrale partij. Wordt de exchange gehackt? Dan heb je grote kans dat je bitcoins verloren gaan. Op een online wallet worden daarnaast de private keys van je bitcoins online opgeslagen. Dit zorgt ook al voor een verhoogd risico van verlies van je bitcoins. Een hardware wallet is daarom dus een verstandigere keuze!
Schrijf je code op papier
Of je nu gebruik maakt van een online wallet of een hardware wallet, het is altijd verstandig om je back up zin op te schrijven. Voor iedereen geboren na 1994, dat doe je door met een pen inkt achter te laten op een wit vel van papier. Een back up zin is een willekeurige aaneenschakeling van 12 tot 24 woorden. Soms wordt dit ook wel de seed phrase genoemd.
Maak geen foto van je back up zin en sla dit al helemaal niet op in een documentje, want anders kan een kwaadwillig persoon alsnog bij je bitcoins komen als hij eenmaal toegang heeft tot je telefoon of computer.
De laatste tip van vandaag is dat je gebruik kan maken van meerdere woordenlijsten (back up zinnen). Dit is een nieuwe ontwikkeling en wordt Shamir Backups genoemd.