blogExchanges

Bitcoin exchange Coinbase vanaf 14 april op NASDAQ

By 2 april 2021No Comments

De Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase is al een tijdje bezig met de voorbereiding om aandelen te mogen verkopen. Na uitstel van maart naar april hebben ze nu een precieze datum gedeeld: 14 april 2021.

Handelen in COIN

In een blogpost van gisteren, schreef Coinbase dat de directe notering van zijn gewone aandelen van klasse A binnen twee weken vanaf vandaag live zou gaan op Nasdaq Global Select Market. Vanaf 14 april moet er dan gehandeld kunnen worden in het aandeel met de notering ‘COIN.’

Coinbase kon de datum delen nadat de Amerikaanse financiële waakhond SEC het voorstel van het bedrijf voor een directe notering gisteren had goedgekeurd.

Vertraging door schikking

De beursgang liep tegen een maand vertraging aan omdat ze nog verwikkeld waren in een aanklacht van de Community Futures Trading Commission (CFTC). De CFTC beschuldigde COinbase van deelname aan illegale handelspraktijken gedurende drie jaar. Uiteindelijk is er geschikt voor 6,5 miljoen dollar.

Mijlpaal voor cryptocurrency

Mocht de beursgang goed gaan op 14 april, dan is dit een belangrijke mijlpaal voor de gehele crypto-industrie. Als ze boven verwachting gewaardeerd worden door de markt, dan is dat een teken dat normale investeerders cryptocurrency serieus nemen. Wat dat betreft is het ook spannend wat dit gaat doen met de bitcoin koers.

Wat is een directe notering

Aanvankelijk wilde Coinbase voor een normale beursintroductie (IPO) gaan, maar ze veranderde van richting door voor een directe notering te gaan. Een directe notering is een proces waarbij een bedrijf openbaar kan worden gemaakt door bestaande aandelen te verkopen in plaats van nieuwe aan te bieden. Ofwel, bestaande aandeelhouders krijgen de mogelijkheid hun aandelen aan het publiek te verkopen.

Directe noteringen zijn veel sneller dan een beursgang, kosten veel minder en verwateren de positie van aandeelhouders niet. Een voorbeeld van een onderneming die via een directe notering naar de beurs ging is Spotify.

Coinbase bestaat sinds 2012 en is een van de grootste cryptocurrencybeurzen in de Verenigde Staten. Er zijn geruchten dat concurrent Kraken ook plannen heeft om aandelen uit te geven, maar dit is niet bevestigd.

Leave a Reply