blog

Bitcoin en goud prijzen stijgen na interview Powell van Amerikaanse centrale bank

By 18 mei 2020No Comments

Gisteren was de voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, te gast bij het interviewprogramma 60 minutes. Jerome Powell waarschuwde tijdens dit interview dat Amerikaanse assets minder waard kunnen worden door de economische impact van het coronavirus. Sindsdien stijgen de koersen van goud en bitcoin.

Het is wachten op een vaccin

Powell zegt dat economische activiteiten die afhankelijk zijn van grotere sociale bijeenkomsten, waaronder reizen en entertainment, het meest te lijden zullen hebben. Hij merkte ook op dat het moeilijk zou zijn voor normale burgers om actief veel geld uit te geven, tenzij onderzoekers een vaccin ontwikkelen. Dit kan een lang pad van herstel worden, tot in 2021.

Ervan uitgaande dat er geen tweede golf van het coronavirus is, denk ik dat je de economie gestaag zal zien herstellen in de tweede helft van dit jaar.

Goud en bitcoin reageren

De koersen van bitcoin en goud maken dezelfde bewegelijkheid mee als de koersen van aandelen. Toch is de weg omhoog ingezet en is bijvoorbeeld bitcoin nu meer waard dan op 1 januari. Het coronavirus heeft de economische groei gestopt, de werkloosheid is toegenomen en de FED en de Amerikaanse regering hebben ontelbaar veel geld gespendeerd aan stimuleringspakketten.

Goud gedroeg zich als een traditionele veilige haven tegen de dreigende economische crisis, terwijl bitcoin op een soortgelijk gevoel afgeeft. De bitcoin koers stevent (weer) af op 10.000 dollar en is de afgelopen 24 uur 2,5 procent gegroeid.

Tegelijkertijd steeg de spotprijs van goud met 0,9 procent naar 1.760,14 dollar per ons, de hoogste prijs sinds oktober 2012.

Meer geld, meer problemen

Ondanks de sombere economische vooruitzichten, verzekerde Jerome Powell dat de Fed alles in het werk zou stellen om de Amerikaanse economie draaiende te houden. De centrale bank heeft meer dan 2 biljoen dollar aan schatkist- en hypothecaire waardepapieren opgekochten en heeft de rente tot bijna nul teruggebracht.

Ondertussen spoorde Powell vorige week aan dat het Amerikaanse Congres meer moet doen om ondernemingen van het faillissement te redden. De Senaat lanceerde in april al een stimulusprogramma van ruim 3 biljoen dollar. En geloof het of niet, afgelopen vrijdag is besloten voor nog een pakket, van wederom 3 biljoen dollar.

De noodzaak voor bitcoin spreekt voor zich

Doordat centrale banken hun voet niet van het gaspedaal kunnen halen, worden fiatvaluta’s minder waard. Want hoe meer er van iets is, des te minder dat ‘iets’ waard wordt. Dat betekent ook dat spaargeld minder waard wordt want je kunt uiteindelijk met hetzelfde geld minder kopen. Sommigen willen deze inflatie voor zijn door goud en bitcoin te kopen.

Travis Kling, een voormalige hedgefondsmanager die nu cryptofondsen beheert, tweette dat de Fed al het werk voor de bitcoinmarkt doet. Hij noemde bitcoin een verzekering tegen waardeverlies door de stimuluspakketten.

Leave a Reply