blog

Bitcoin direct naar 22.000 dollar of pakken investeerders winst?

By 14 december 2020No Comments

Bitcoin daalde afgelopen vrijdag in waarde, maar sindsdien is de cryptocurrency met bijna 1.700 dollar (1.400 euro) gestegen. Heeft bitcoin nog meer voor ons in petto? Tijd voor een duik in de grafieken! Spoiler alert: wie weet zien we binnenkort bijna 22.000 dollar (18.115 euro).

Bitcoin breekt uit

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin. De bitcoin koers bewoog zich sinds begin december in een driehoek. Breekt de koers aan de bovenkant van de driehoek uit? Dan is het koersdoel zo groot als de ‘opening’ van de driehoek aan de linkerkant. In dit geval betekent dit dat de prijs naar 21.915 dollar (18.040 euro) kan.

Of pakken investeerders eerst hun winst?

Maar gaat het echt zo snel? Het kan ook zijn dat investeerders eerst nog hun winst pakken.

De SOPR-index van cryptocurrency analysebureau Glassnode kan daar meer inzicht in geven. Het handige van bitcoin is dat je gebruik kan maken van data uit de blockchain, het transactielogboek van bitcoin. Naast de koers kan je dan ook het gedrag van investeerders analyseren.

SOPR staat voor Spent Output Profit Ratio. Dat klinkt ingewikkeld, maar het principe is simpel. Het is de verhouding tussen de huidige prijs van bitcoin en de prijs van elk stukje bitcoin op het moment dat deze voor het laatst is gebruikt.

Een waarde boven de 1 geeft aan dat investeerders winst hebben. De huidige prijs is dan hoger dan de prijs waarvoor ze bitcoin hebben gekocht. Onder de 1 hebben de meeste investeerders verlies.

Hieronder zie je de SOPR-index. Volgens on-chain analist Willy Woo moet de SOPR eerst helemaal terug naar 1 voordat we een nieuwe beweging omhoog gaan zien. Dit was in 2017, maar ook dit jaar het geval.

Woo’s conclusie is dat de bitcoin koers de komende drie weken zijwaarts of rustig omlaag gaat. Een scherpe daling richting 14.000 dollar (11.525 euro) ziet hij niet meer gebeuren. Dat heeft alles te maken met het aantal bitcoins wat de beurs verlaat.

Bitcoins stromen opnieuw uit beurzen

Hieronder zie je het netto bitcoin volume op cryptocurrency beurzen. Op dit moment bevindt de lijn zich onder 0. In verhouding stromen er meer bitcoins uit beurzen dan er binnenkomen. Dat is volgens Willy Woo een goed teken. Een lager aanbod op de beurzen met dezelfde vraag is goed voor de koers. Vandaar dat Woo verwacht dat de koers zijwaarts kan gaan, maar geen scherpe daling meer kan maken.

Onze verwachting van bitcoin

Schiet bitcoin omhoog, of beweegt de koers nog een tijd op en neer? We beschrijven twee scenario’s, zodat jij op alles voorbereid bent.

Bullish
De eerste missie van bitcoin is geslaagd: het uitbreken uit de blauwe driehoek. Maar de volgende weerstand is al dichtbij, 19.500 dollar (16.047 euro) is moeilijk te breken. Dat is de oranje lijn die je op de grafiek hierboven ziet.

Stijgt bitcoin verder? Dan is het koersdoel van de driehoek op 21.915 dollar (18.040 euro) mogelijk. Dat is de groene lijn hierboven.

Bearish
Als de koers daalt, dan komt 17.600 dollar (14.488 euro) in zicht. De rode lijn op de grafiek is al eerder een ondersteuning geweest.

Leave a Reply