blog

Bitcoin daalt naar 8.500 dollar, wat kunnen we leren van dit weekend? Een technische analyse

By 4 mei 2020No Comments

De bitcoinkoers leek de weg naar boven gevonden te hebben. De prijs ging naar 7.000, 8.000 en 9.000 dollar, de volgende mijlpaal op 10.000 dollar leek een kwestie van tijd. Maar vannacht daalde de koers naar 8.600. Is het uit met de groei of is dit niets meer dan een tijdelijke terugval richting nieuwe hoogtes? In dit artikel analyseren we de koers.

Opwaartse trendlijn houdt stand

Hieronder zie je een opwaartse trendlijn, deze vormt zich al sinds 12 maart. Elke candle vertegenwoordigt 4 uur. In eerste instantie is deze lijn getekend om de toppen van de groei te laten zien maar eind april knalde de koers hier doorheen.

Tot aan eind april bood deze lijn vooral weerstand maar toen bitcoin deze eenmaal overwonnen had, kon deze lijn dienen als support. Vannacht testte de koers deze lijn weer. Het is interessant om in de gaten te houden of de lijn stand houdt en de koers zich er snel weer boven beweegt.

Zelfs op langere termijn

Ook als we de candles aanpassen naar 1 dag is een soortgelijk patroon zichtbaar. Maar wat je hier nog duidelijker ziet is dat de koers er (nog) niet met volle overtuiging doorheen gezakt is. Het lijkt meer op een test van de lijn, dan een doorbraak. De jury is er nog niet over uit of dit het einde van de maandenlange opwaartse beweging is.

Bovengemiddeld goed

Vorige week schreven we in onze analyse dat de dagelijkse 200MA (het voortschrijdende gemiddelde van 200 tijdseenheden) is doorbroken. Volgens analisten is het normaal dat de koers dan met 193% groeit. Zo ver is het nog niet, de koers is pas met 9% gestegen sinds het overschrijden van de 200MA. Daarnaast is er nog genoeg ademruimte voor de koers om te dalen, zonder onder de 200MA uit te komen.

Gouden kruis lijkt te komen

Het lijkt er op alsof er binnenkort ook weer een zogenaamde golden cross aankomt. Dat zie je hieronder, de groene lijn vertegenwoordigt de 200MA en de rode lijn is de 50MA. Ofwel, de lange termijn- en de korte termijnsindicatoren kruisen elkaar.

Dit is een positief teken, het kan duiden op een structurele waardestijging. Sommige analisten geloven dat deze gebeurtenis zelfs het begin van een bullrun inluidt. Dat baseren ze op eerdere golden crosses. Maar dit is geen wetmatigheid, eind februari 2020 was er ook sprake van een golden cross maar de koers kon het geweld van het coronapaniek niet weerstaan.

Twee scenario’s

Echte traders voorspellen niet maar beschrijven scenario’s. Wij traden niet maar vinden dit wel een mooie regel. Daarom beschrijven wij een drie scenario’s:

  • Positief: De opwaartse trendlijn dient als trampoline en de koers springt richting de halving op 12 mei weer omhoog. Een volgend doel is 9.400 dollar (8.600 euro). Dat zie je in de grafiek hieronder aan de groene balk.
  • Negatief-achtig: De koers zakt naar 7.800 dollar (7.100 euro). Dit wordt weergegeven met de oranje balk. Als je die balk volgt dan zie je dat de koers deze in het verleden meerdere malen getest heeft.
  • Negatief: In het meest pessimistische scenario zakt bitcoin naar de rode balk. Die zweeft op 7.400 dollar (6.760 euro). 

Leave a Reply