blog

Bitcoin crash: waarde daalt 2.000 dollar in paar uur, wat is er aan de hand?

By 26 november 2020No Comments

Gisteren leek bitcoin bijna de allerhoogste waarde ooit te halen, maar vanaf de middag ging het bergafwaarts. De cryptocurrency daalde met meer dan 11,5 procent en vond een dieptepunt bij 17.250 dollar (14.445 euro). Wat is er aan de hand?

Whales dumpen bitcoins op beurzen

De daling van de koers kwam nadat grote bitcoin-investeerders (whales) hun coins verstuurden naar cryptocurrency beurzen. Dat blijkt uit een indicator van analyseburau CryptoQuant. Ki Young Ju is CEO van CryptoQuant:

‘De gemiddelde instroom van bitcoins op beurzen steeg een paar uur geleden. Dat betekent dat whales hun bitcoins op de beurzen stortten.’

Toch blijft Ki Young Ju onverminderd positief:

‘Lange-termijnindicatoren laten zien dat de koopdruk blijft vasthouden. Ik geloof nog steeds dat we 20.000 dollar kunnen breken in de komende dagen.’

Markt heeft afkoeling nodig

Een andere verklaring is dat de markt wat afkoeling nodig heeft. Van begin oktober tot aan het toppunt in november is de koers met ruim 87 procent gestegen. De markt werd euforisch, de allerhoogste bitcoin koers ooit kwam wel erg dichtbij.

De Fear & Greed Indicator van Alternative is een indexcijfer dat het sentiment op de markt laat zien. Op dit moment is er sprake van extreme hebberigheid. Zulke hoge waardes zoals hieronder komen zelden voor. Voordat we een nieuwe koersstijging gaan zien, is een correctie daarom belangrijk. Dat koelt het sentiment wat af, waardoor bitcoin de ruimte krijgt om door te stoten naar de all-time high.

Bitcoin uit stijgende trend

Kan de koers verder zakken? Dat is goed mogelijk. Al sinds begin september bevond bitcoin zich in een parabolische trend omhoog. Vannacht is bitcoin uit deze trend gebroken. De ondersteuning van 18.000 dollar (15.085 euro) bleek ook niet houdbaar, waardoor we nog lagere koersen kunnen verwachten. 

Maar aan welke prijzen moet je dan denken? Later vandaag volgt een uitgebreidere koersanalyse.

De bitcoin koers volg je live op deze pagina.

Leave a Reply