blog

Bitcoin zakt in elkaar na geruchten Nederlandse plannen in Verenigde Staten

By 26 november 2020No Comments

Terwijl veel Amerikanen zich klaar maken voor Thanksgiving, zakte bitcoin met bijna 2.000 dollar. Dit is de grootste daling in drie weken. Of er een correlatie is valt te betwisten, maar er zijn geruchten dat de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, het cryptobeleid van Nederland wil kopiëren.

Even afkoelen

De bodem van de bitcoin koers vannacht lag op 17.150 dollar. Dit 2.000 dollar lager dan het hoogtepunt van 19.500 USD een dag eerder. De daling ging gepaard met een laag handelsvolume en een RSI die al weken overbought uitslaat. Dit suggereert dat de markt aan het afkoelen is na zeven weken op rij meedogenloos te zijn gestegen. Je zou het bijna een natuurlijke reactie kunnen noemen, een te verwachten trendbreuk.

Tijdens deze daling waarschuwde Brian Armstrong voor strengere cryptowetten in de VS.

Nieuwe regelgeving wallets

In een draadje op Twitter zei Armstrong dat zijn bedrijf geruchten had gehoord over de plannen van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Hij zou tegen het einde van zijn ambtsperiode nieuwe regels in willen voeren voor non-custodian wallets.

Door het open karakter van cryptocurrency’s kan iedereen een eigen wallet creëren door software te downloaden op hun computers, smartphones of via hardwareapparaten die digitale activa opslaan. Dit soort oplossingen zijn veel goedkoper dan traditionele financiële diensten, en ze zorgen voor privacy en zelfbeschikking. Een eigen wallet beheren wordt non-custodial genoemd.

Ontvangstadressen controleren

Maar de geruchten over regelgeving lijken veel van die functies te beperken. Armstrong zegt dat als Mnuchin de wet goedkeurt, ze identiteitsverificatie zouden moeten uitvoeren bij elke gebruiker die een eigen wallet gebruikt.

‘De verordening klinkt aan de oppervlakte als een redelijk idee’, legde hij uit. ‘Toch is het in de praktijk een slecht idee, omdat het in de crypto-economie vaak onpraktisch is om identificerende informatie over een ontvanger te verzamelen.’

Toch gloort er hoop. De opvolger van Mnuchin staat bekend als iemand die meer begrip heeft voor crypto.

Net als Nederland

Deze regels doen denken aan de strenge regels in Nederland. Minister van Financiën Wobke Hoekstra heeft nieuwe regels geïntroduceerd dat alleen cryptobedrijven die door De Nederlandsche Bank zijn goedgekeurd crypto mogen verkopen in Nederland. Maar als cryptobedrijf kun je alleen worden toegevoegd aan dit register als je (naast een smak geld voor toezicht) aantoont dat je er alles aan doet om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Met andere woorden, cryptobedrijven moeten controleren of een ontvangstadres ook daadwerkelijk van een klant is.

Leave a Reply