blog

Bitcoin Core website nu ook op dark net om censuur te voorkomen

By 30 maart 2020No Comments

De website van Bitcoin Core is nu ook bereikbaar via het dark web. Dat blijkt uit een statement op de website. Op de Bitcoin Core website worden de vernieuwingen van de bitcoin software gepubliceerd. De website wordt onderhouden door bitcoin ontwikkelaars. Doordat de website nu ook te vinden is op het dark web, is de inhoud beter bestend tegen censuur.

Wat is het dark web?

Het dark web is het verborgen gedeelte van het internet, wat je niet kan bereiken met browsers zoals Google Chrome of Safari. Je hebt een zogeheten TOR-browser nodig om deze websites te bezoeken.

Hoe je zo’n TOR-browser gebruikt zie je hier:

Vaak wordt het dark web geassocieerd met illegale activiteiten zoals criminaliteit en drugs. Hoewel dat helaas ook voorkomt, heeft het dark web meerdere doeleinden. Via het dark web kan je namelijk ongecensureerd data delen, en dat is in deze tijden erg waardevol. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een kritisch artikel wanneer je in een land woont met een streng regime.

Zo bevat de website van de BBC sinds oktober 2019 ook een versie voor TOR-browsers. De inhoud van de Britse nieuwsdienst wordt gecensureerd door Vietnam, China en Iran, maar via deze weg kunnen inwoners uit dit land toch het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk meekrijgen.

Minder afhankelijk van centrale partijen

Op diezelfde manier is de website van Bitcoin Core nu voor iedereen ter wereld beschikbaar. Daarnaast is de website niet meer afhankelijk van partijen die certificaten uitgeven en ook niet van de DNS-infrastructuur.

Partijen die certificaten uitgeven controleren of een website authentiek is. Tegelijkertijd geeft dat deze partijen ook macht. Als een overheid besluit de inhoud van de website te verbieden, kan een partij weigeren dit certificaat uit te geven. De DNS-infrastructuur verbindt het IP-adres met een domein-naam, bijvoorbeeld bitcoincore.org. Door de website ook aan te bieden via het dark web is Bitcoin Core minder afhankelijk van deze technieken.

Leave a Reply