blog

Buy the dip: bitcoin laat opvallend patroon zien in het weekend

By 30 maart 2020No Comments

Bitcoin begint de week goed! Sinds twee uur vannacht is de prijs met bijna 500 dollar gestegen, een groei van bijna acht procent. Die stijging was ook welkom, want in het weekend is bitcoin met bijna 15 procent in waarde gedaald. Wat kunnen we deze week van de koers verwachten?

Buy the dip?

We beginnen met een opvallend patroon de afgelopen maand. Elke vrijdag werd een tijdelijk hoogtepunt bereikt, en in de nacht van zondag op maandag vond de koers de bodem. Zal dat patroon zich deze week weer herhalen?

Bekijk de real-time bitcoin koers en gave statistieken op deze pagina:

Volg de actuele koers van Bitcoin

Bitcoin vindt de bodem

Afgelopen weekend is de koers dus met ruim 15 procent gedaald. Afgelopen vrijdag schreven we dat de koers zou uitbreken, maar helaas is het negatieve scenario uitgekomen. De koers brak door de oranje balk en vond daarna ondersteuning op 5.800 dollar (5.242 euro). Maar je kan het ook positief bekijken: sindsdien is de koers met bijna acht procent gestegen!

Op de onderste grafiek zie je de Relative Strength Indicator (RSI).  Deze indicator liet een ommekeer van de dalende trend zien. Je ziet dat de bodems van de RSI steeds hoger worden, terwijl de bitcoinkoers juist lagere bodems maakt. Dat is vaak een positief teken, zo ook nu.

Op naar 6.600 dollar

Stijgt bitcoin door naar 6.600 dollar (5.960 euro), ofwel de oranje balk? Dan moet de koers eerst een tussenliggende weerstand van 6.300 dollar (5.690 euro) zien te overwinnen. Dat is de blauwe balk op de grafiek. Afgelopen weekend bleek deze zone nog een te sterke weerstand, deze keer kan het wellicht wel lukken.

Wat doen de andere markten?

Ten slotte blijft het interessant om andere markten in de gaten te houden. Hieronder zie je de bitcoin koers (groen) vergeleken met de koers van goud (oranje) vanaf 23 maart tot en met nu. De goudprijs is het de dollarprijs per ounce op CFD-beurs OANDA. Deze is in het weekend gesloten, vandaar de horizontale streep op de grafiek.

Je ziet dat de bitcoinkoers veel gelijkenis vertoont met de goudkoers (of andersom). De bewegingen zijn nagenoeg gelijk.

Maar in diezelfde periode beweegt bitcoin ook met de Amerikaanse aandelenmarkt mee. Hieronder zie je de futureprijs van de Dow Jones Industrial Average (rood) vergeleken met bitcoin (groen). Met Dow Jones futures kunnen investeerders ook buiten de openingstijden van de Dow Jones speculeren op de koers van de aandelenmarkt. Maar net zoals bij goud gaat deze markt ook in het weekend dicht.

Kunnen goud en bitcoin zich deze week lostrekken van de aandelenmarkt?

Leave a Reply