blog

Betekent negatieve rente het einde voor stablecoins?

By 30 maart 2020No Comments

In Nederland kennen we het al een tijdje: negatieve rente. De rest van de wereld lijkt hier nu ook kennis mee te maken. In de Verenigde Staten zijn de rendementen op korte termijnsobligaties van 1 en 3 maanden gedaald tot onder nul.

Negatieve rente is een uitdaging voor bedrijven die stablecoins uitgeven. De meeste van deze stablecoins streven een waarde van 1 dollar na, en dat kan steeds moeilijker worden.

Waarom is dit lastig voor stablecoins?

Waarom? Dit komt omdat uitgevers van stablecoin dollars als onderpand op bankrekeningen houden en daar rente over verdienen. In het geval van negatieve rentetarieven, zouden ze in plaats daarvan moeten betalen voor de dollars die ze op rekeningen hebben staan. Dat betekent dat er steeds minder dollars op de rekening staan, in verhouding tot de in omloop zijnde stablecoins.

‘Negatieve rentetarieven kunnen een uitdaging vormen voor het vermogen van door USD ondersteunde stablecoins om te functioneren zoals nu’, vertelt Garrick Hileman, hoofd onderzoek bij Blockchain.com. ‘In het bijzonder moeten de activa die als back-up dienen moeten worden aangepast. Door negatieve rente moeten bedrijven extra veel risico lopen om het één-op-één beleid te handhaven.’

Afstappen van beleid

‘Als de rente nog negatiever wordt, dan kunnen uitgevers van stablecoins ervoor kiezen om af te stappen van het één-op-één beleid. Denk aan een Libra-achtige oplossingen, waarbij schommelingen in de waarde van de back-upactiva mogelijk zijn.’

‘Als een uitgever van stablecoin ervoor heeft gekozen om de samenstelling van hun back-upactiva te wijzigen (en daardoor mogelijk meer risico te nemen), moet de uitgevende instelling deze wijzigingen openbaar maken aan hun gebruikers,’ aldus Hileman.

Of maakt het niet uit?

Gina Pieters van de Universiteit van Chicago doet sinds 2014 onderzoek naar cryptocurrency’s en blockchain. Zij zegt dat negatieve rente niet uitmaakt voor stablecoins die één-op-één ondersteund wordt.

‘De Fed zal ervoor zorgen dat de rente niet negatief wordt, maar de markt kan er wel op aan sturen. De relevante vragen zijn: hoe lang zullen de negatieve tarieven blijven en op welke obligaties is dit van toepassing? We hebben eerder korte perioden van negatieve rendementen gezien voor Amerikaanse schatkistobligaties van dertig dagen, maar hoe zit het met staatsobligaties van twee jaar?’

Nu rijst de vraag, als een stablecoin niet meer gebacked wordt door een één-op-één waarde, is het dan nog wel een stablecoin?

Leave a Reply