blog

Bitcoin Cash ABC aangeklaagd vanwege ‘gifpil,’ koers reageert

By 7 december 2018No Comments

De grote spelers in het Bitcoin Cash ABC kamp zijn aangeklaagd door UnitedCorp. Het gaat hierbij om Bitmain, Bitcoin.com, Roger Ver en Kraken. UnitedCorp claimt dat ze hebben samengespannen om het BCH-netwerk te kapen.

Wie zijn alle spelers?

We beginnen met UnitedCorp. Dit Amerikaanse bedrijf zit in de telecommunicatie en de IT. Ze hebben een heleboel patenten op technische ontwikkelingen in telecom, social media en blockchain. UnitedCorp heeft ook de BlockchainDomes ontwikkeld. Die leveren warmte voor toepassingen in de landbouw.

Roger Ver is een grote speler in de cryptowereld. Jarenlang heeft hij zich ingezet voor de ontwikkeling van bitcoin, totdat hij in 2017 de kant van bitcoin cash opging. Het is een kleurrijk persoon, met een goed gevulde wikipedia. Hij is ook eigenaar van het invloedrijke domein bitcoin.com. Ondanks wat de naam doet vermoeden, is de website vooral bedoeld om bitcoin cash te promoten.

Bitmain is in China gevestigd. Zij hebben miningfarms en ontwikkelen miningapparatuur. Kraken is een grote cryptobeurs, vergelijkbaar met Binance.  

En wat is de aanklacht?

UnitedCorp beweert in de aanklacht dat de verdachten ‘oneerlijke methoden en praktijken hebben gebruikt om het BHC-netwerk te manipuleren in hun voordeel.’ In het persbericht staat verder: 

“Wij zijn van mening dat de beklaagden samenwerkten om het Bitcoin Cash-netwerk effectief te kapen na de geplande software-update (red: en de bijbehorende hard fork) van 15 november 2018 met de bedoeling het netwerk te centraliseren – alles wat in strijd was met de geaccepteerde standaarden en protocollen die verband houden met Bitcoin”

UnitedCorp stelt verder dat de beklaagden direct na de upgrade op het BCH-netwerk hashing hebben gehuurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bitcoin cash ABC regelset is geaccepteerd. Dit druist in tegen de democratische principes van bitcoin.

Het Amerikaanse bedrijf beweert ook dat op 20 november het ontwikkelteam van ABC een ​​”gifpil” in de blockchain heeft verstopt.  ABC noemt dit “Deep Reorg Prevention, ofwel een veiligheidsmaatregel.

De aanklagende partij zoekt financiële compensatie en wil dat de beklaagden stoppen met hun activiteiten.

Heeft dit invloed op de koers?

Je kan nooit met 100% zekerheid zeggen of fundamenteel nieuws invloed heeft op de koers. Maar het lijkt wel of investeerders reageren op de aanklacht.

Sinds de geboorte van ABC op 15 november is de munt in totale marktwaarde meer waard geweest dan SV. Op het moment van schrijven heeft Bitcoin SV haar concurrent ABC ingehaald. SV stijgt met twintig procent en ABC (in het overzicht hieronder wordt ABC Bitcoin Cash genoemd) daalt met vrijwel gelijke getallen. Is dit een massale overstap?

Lees hier meer over de hard fork van Bitcoin Cash.

Leave a Reply