Bitcoinblog

Bitcoin Bulletin: Het einde van de dollar als wereldreservemunt

By 10 augustus 2020No Comments

In juni heeft de Amerikaanse Federal Reserve meer geld geprint dan in de afgelopen 200 jaar bij elkaar. Je leest het goed. De afgelopen maanden zijn er massaal nieuwe dollars in omloop gebracht om de economie te redden. Maar wat betekent dit eigenlijk voor de dollar? Hoe kan iets wat in deze mate wordt bijgedrukt nog waarde hebben? Gaan we de komende periode hyperinflatie zien? Dat laatste lijkt nog even niet het geval, maar het is meer dan duidelijk dat mensen het vertrouwen in de dollar beginnen te verliezen. Zowel goud, bitcoin als de oude vertrouwde beurs presteerden de afgelopen drie maanden fantastisch ten opzichte van de dollar. Eigenlijk is het heel logisch, want waarom zou je jouw vermogen toevertrouwen aan een munt die onbeperkt kan worden bijgedrukt? Is dit het begin van het einde voor de dollar? De eerste haarscheurtjes in de dollarhegemonie zijn in ieder geval duidelijk zichtbaar geworden.

De afgelopen drie maanden in beeld

Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden en in dit geval gaat dat op voor de onderstaande grafieken. Linksboven zien we de val van de dollar en de overige drie grafieken laten de prestaties van goud, bitcoin en de S&P500 ten opzichte van de wereldreservemunt zien. Het laat zien wat we hier al maanden roepen. Mensen verliezen het vertrouwen in overheidsgeld en vluchten naar assets die niet kunnen worden bijgedrukt.

bitcoin_bulletin_het_einde_van_de_dollar_als_wereldreservemunt_grafiekAfbeelding 1: Linksboven de val van de dollar en de overige drie grafieken laten de prestaties van goud, bitcoin en de S&P500 zien ten opzichte van de wereldreservemunt

Uiteindelijk is de waarde van een munt als de dollar puur gebaseerd op vertrouwen. Centrale banken kunnen dat vertrouwen niet eeuwig blijven testen. Er komt een moment dat het klaar is en dat mensen naar alternatieven gaan kijken. Zodra dat op grote schaal gebeurt is het feest voorbij en zakt de waarde van een munt naar nul. Het probleem voor de Federal Reserve is dat de economische situatie er de afgelopen maanden niet veel beter op is geworden. De printers zullen de komende maanden op volle toeren moeten draaien en dat doet het vertrouwen in de dollar weinig goeds.

Minder vertrouwen

De bovenstaande grafieken zijn een goede weergave van het verlies van het vertrouwen in de dollar, maar er zijn ook andere aanwijzingen. Afgelopen week bracht het Amerikaanse MicroStrategy (een beursgenoteerd miljardenbedrijf) naar buiten dat ze een deel van hun cashreserves over goud en bitcoin gaan verdelen. De komende 12 maanden gaan ze $250 miljoen aan cash verdelen over aandelen, obligaties, goud en bitcoin. Kortom, alles wat niet door de overheid kan worden bijgedrukt. Het relatief onbekende MicroStrategy is het eerste beursgenoteerde bedrijf dat middels een officieel statement laat weten het vertrouwen in de dollar te verliezen.

Het is onvermijdelijk dat meer bedrijven de strategie van MicroStrategy gaan volgen, want waarom zou je de reserves van je bedrijf houden in een munt die massaal wordt bijgedrukt? Het vertrouwen in fiatgeld verdwijnt als sneeuw voor de zon en bitcoin kopen is de oplossing. Bitcoin is de enige asset ter wereld waarvan we zeker weten dat er een maximum op zit. 21 miljoen, niets meer en niets minder. Steeds meer begint duidelijk te worden hoe waardevol dat is. Steeds meer mensen kiezen voor bitcoin. Het is nog vroeg, maar wacht niet te lang.

Leave a Reply