Bitcoinblog

Bitcoin (BTC) Taproot soft-fork goedgekeurd: gevolgen voor het netwerk?

By 12 juni 2021No Comments

Al geruime tijd konden bitcoin (BTC) miners stemmen over een potentiële grote update van het Bitcoin netwerk. De update in kwestie wordt Taproot genoemd en zal een soft-fork omvatten. 

De update zou er uiteindelijk voor moeten zorgen dat multi-signature transacties gemakkelijker moeten verlopen op de Bitcoin blockchain. Daarnaast zal de privacy van gebruikers beter gewaarborgd blijven en zal het de basis leggen voor de eventuele uitrol van smart-contracts 

Voor een definitieve goedkeuring van de update door miners moeten 90% van de blocks in een bepaalde periode, of difficulty epoch, een ‘signal’ geven. Dit signal omvat in andere woorden de stem van de miners over de aanstaande update. Het duurde een hele poos voordat deze drempelwaarde van 90% ook daadwerkelijk werd geraakt en inmiddels is dit officieel het geval.

De Taproot update is een zogeheten soft-fork. Dat wil zeggen dat oudere software, zonder de Taproot activatie dus, gewoon blijft werken. Nodes die niet zijn geupgrade worden wel sterk aangemoedigd om de nieuwe software te valideren, maar mensen hoeven niet bang te zijn dat hun wallets ineens niet meer zullen werken.

Nu de stemronde over is en het ja-woord is gegeven zal een nieuwe periode beginnen. De komende vijf maanden zal er weinig zichtbaars gebeuren. Achter de schermen zullen miners en nodes de mogelijkheid krijgen om hun software naar de nieuwste versies te updaten. 

In november van dit jaar zal dan de daadwerkelijke activatie van de veelbesproken update plaatsvinden. Alle nodes die zijn geupgrade kunnen dan transacties accepteren die zijn gedaan met het nieuwe protocol.

Uiteindelijk zal Taproot voor een betere gebruikerservaring zorgen. Het netwerk zal beter en sneller presteren, privacy zal beter gewaarborgd kunnen worden en multi-signature transacties zullen een stuk gemakkelijker worden. Al met al een erg goede ontwikkeling voor bitcoin.

Leave a Reply