Bitcoinblog

Timo’s take: Kan Bitcoin (BTC) verboden worden in Nederland?

By 12 juni 2021No Comments

“Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen,” dat waren de grote woorden van Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau. Hasekamp heeft in zijn stuk geen goed woord over voor Bitcoin (BTC). Hij noemt de ultieme stap “een totaalverbod op productie, handel en zelfs bezit van cryptovaluta.” Maar kan je Bitcoin überhaupt verbieden?

Decentralisatie

Ten eerste moeten we naar de technische aspecten van Bitcoin kijken. Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk dat een grootboek bijhoudt. Dit grootboek, met daarin alle BTC transacties die ooit hebben plaatsgevonden, staat niet op een enkele harde schijf ergens in een datacentrum opgeslagen. Nee, het grootboek van Bitcoin wordt bijgehouden door een enorm web van computers wereldwijd. Iedereen met een computer en internetverbinding kan zich bij het Bitcoin-netwerk voegen en miljoenen, zo niet honderdenmiljoenen mensen wereldwijd deden dit al.

Dus Hasekamp, waar moeten we beginnen? Stel we verbieden iedereen in Nederland om de Bitcoin blockchain te downloaden en op te slaan, dan draait het netwerk gewoon door. Bitcoin heeft veel tegenslagen gehad in het verleden. Maar door het gedecentraliseerde karakter en het feit dat geen enkele partij invloed heeft op de gang van zaken binnen het Bitcoin-netwerk, geeft Bitcoin geen fuck. Het bestaat nog steeds en draait rustig door. Gelukkig erkent Minister Hoekstra dit ook naar aanleiding van het artikel van Hasekamp.

Hasekamp wil Chinese maatregelen

In andere woorden, het verbieden van het Bitcoin-netwerk zelf is onmogelijk, net zoals het verbieden van het internet onmogelijk is. Het is namelijk overal. Dat wil niet zeggen dat de Nederlandse overheid geen andere middelen heeft. Zo kan de handel en productie van bitcoin verboden worden. Maar daarmee drijf je zeer succesvolle crypto-bedrijven weg uit Nederland die op dit moment bijdragen aan innovatie van de financiële sector. Zij zullen simpelweg verhuizen naar een land dat hen wel accepteert. Crypto-bedrijven zijn namelijk zeer mobiel. Zij hebben enkel een internetverbinding nodig om te kunnen opereren. Een verbod hierop zou dus een schot in eigen voet zijn voor Nederland dat verder geen effect heeft.

Desalniettemin pleit de directeur van het Nederlandse Centraal Planbureau voor strenge maatregelen en haalt het social media verbod van China aan. Denkt Hasekamp nu echt dat het een goed idee is om de politie, of wie dan ook, social media af te laten struinen en daar alles wat met Bitcoin te maken heeft te verwijderen? Wil hij echt China achterna door Nederlanders actief te gaan censureren?

Ook zou er volgens hem een verbod op het bezit van bitcoin moeten komen. Ook hier rijst de vraag, hoe ga je dit handhaven? Wat mensen vaak niet weten is dat wanneer je bitcoin bezit, je niet echt digitale bitcoin munten bezit. Het enige dat je zelf bezit is de private key. Deze sleutel geeft jou toegang tot de balans die in de Bitcoin blockchain staat opgeslagen en bij jouw public key hoort. De private key kan je op een papiertje schrijven en verstoppen, op een hardware wallet zetten of wat je ook maar wilt. Ziet Hasekamp voor zich dat de politie bij huizen aanklopt op zoek naar private keys? Succes!

Bitcoin verbod: onmogelijk

Kortom, nee; een verbod op Bitcoin is technologisch gezien onmogelijk en de cryptohype de kop indrukken is al helemaal een onbegonnen zaak. Het zou daarnaast de innovatie in Nederland stilleggen, succesvolle bedrijven wegdrijven en we zouden met zijn allen brede censuur moeten goedkeuren. Allemaal dingen waar Hasekamp waarschijnlijk niet aan gedacht heeft toen hij zijn stuk schreef. Ik denk dat Hasekamp de kracht van decentralisatie heeft onderschat.

Leave a Reply