Bitcoinblog

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: De stier komt eraan!

By 10 november 2019No Comments

Na aanhoudende zwakte van de bulls zakte de bitcoin-koers afgelopen week dan toch door de 200 dagen moving average (MA), maar – zoals we de afgelopen weken meermaals bespraken – was de kans groot dat de koers support zou vinden op de 50 dagen MA en/of $8800. Na de break-out naar beneden van afgelopen week is dit exact wat er is gebeurd en ligt de koers nu stil op een niveau van iets boven de $8800.

Laten we eerst even beginnen met een korte recap over hoe ik de afgelopen week naar de koers keek, wat we op dit moment zien gebeuren en vervolgens wat in mijn optiek op de grafieken belangrijke support en weerstand zones zijn op het moment die leidend kunnen zijn voor het verdere koersverloop van de komende weken. 

Na de gigantische rally van $7.296 tot een niveau van $10.540, consolideerde de koers initieel rond de $9.500, maar zakte later nog iets weg. Voor mij was het op dat moment belangrijk dat de koers haar support zou vinden op de 200 dagen MA omdat dit een goede basis zou bieden voor een vervolg van de rally op niet al te lange termijn. Nadat de koers de afgelopen weken meermaals haar support op de 200 dagen MA vond was het lage volume en het feit dat de koers iedere keer lagere highs maakte zorgelijk. Indien de koers door de 200 dagen MA zou breken, zouden mijn ogen gericht zijn op het niveau van de 50 dagen MA (ongeveer rond de $8.700) en het niveau van de $8.800. Ik zag dit gebied als eerste belangrijke supportzone indien de koers zou breken door de 200 dagen MA. Daarnaast zou dit niveau in mijn optiek de bulls nog enige kans bieden te hergroeperen en de rally van de afgelopen maand voort te zetten. Een gevaar zou echter zijn (indien de koers naar beneden zou breken en support zou vinden op de 50 dagen MA) dat de 200 dagen MA een sterke weerstand zou worden. Een break door de 50 dagen MA zou het geheel vrij bearish maken daar in dat geval twee belangrijke MA’s zouden zijn gebroken en de bulls de rally van daarvoor niet hadden kunnen vasthouden. In vergelijking met de rally tot $13.868 zou in dat geval een lagere high zijn gemaakt en zou een downward sloping trendlijn zichtbaar worden (dit ga ik aanstaande dinsdag behandelen in de macro video-update voor onze omgeving voor leden.


Wil je meer van David lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:


Enfin, vrijdag was het dan zover. De koers brak door de 200 dagen MA en vond support op? Jawel, de 50 dagen MA (oranje lijn in afbeelding 1). De ‘voorspelbaarheid’ op basis van eenvoudige MA’s blijft zo nu en dan heel bijzonder. Vele traders houden dit soort niveaus in de gaten en mede door de synergie (algemeen support op de $8.800) is dit exact het niveau waar de koers haar val brak. Sindsdien is de koers heel lichtjes teruggeveerd maar niet echt noemenswaardig.

De koers ligt nu stil rond de $8.800 en daarmee exact op de rode supportlijn uit afbeelding 1. Dit supportniveau fungeerde als initiële weerstand van de bounce toen we op 22 september door het support van $9.300 braken en was tevens een weerstand eind mei en begin juni dit jaar.

Maar goed, we zijn dus door de 200 dagen MA gebroken, de koers vond support op de 50 dagen MA en veerde vervolgens iets omhoog om support te vinden op de $8800.

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_stier_komt_terug_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek op cryptocurrency exchange Coinbase

Wat ik ‘positief’ vond aan de dip van afgelopen week voor de bulls, was het lage volume van de dump. Ik had, net als bij de break uit het kanaal van $7.700 naar $7.300, meer actie en kracht van de bears verwacht. Echter, ook nu weer blijft dit uit en zien we vooral op de wekelijkse grafiek (afbeelding 2) heel duidelijk een afname in het volume. Maar goed, weinig volume of niet: er is weinig leven te bekennen onder de bulls of eigenlijk überhaupt in de markt dus wat zijn goede niveaus om naar te kijken voor de komende week?

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_stier_komt_terug_afbeelding2Afbeelding 2: wekelijkse bitcoin (BTC) grafiek op cryptocurrency exchange Coinbase

Wat we zien, de afname in het volume en het feit dat de koers haar support vond op de 50 dagen MA, zou komende week nog wel eens voor een verrassende rally kunnen zorgen. Echter, mocht dit gebeuren, dan is de 200 dagen MA (ongeveer $9.250) de eerste weerstand die we tegenkomen.

Terwijl ik dit schrijf breekt de koers heel even kort onder de $8.800 om vervolgens een bounce naar boven te maken richting de $9.150. Een test van de 200 dagen MA zal niet lang uitblijven in mijn optiek. Mocht de koers door de 200 dagen MA breken en haar support hierop vinden, dan hebben we afgelopen week te maken gehad met een fake-out. Maar de kans is uiteraard ook groot dat een hoop short-traders klaar zullen staan om op dit niveau hun shorts te openen en/of long traders hun posities te sluiten. Met andere woorden: de weerstand zou nog weleens sterk kunnen zijn. 

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_stier_komt_terug_afbeelding3Afbeelding 3: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek op cryptocurrency exchange Coinbase met upward trendline

Hoewel een break door de 50 dagen MA vrij bearish zou zijn zie ik supportniveaus op $8.400, $7.700 en een vrij interessant niveau op ongeveer $7.600 (dat is de roze opwaartse lijn in afbeelding 3). Dit niveau ($7.600) is tot stand gekomen als gevolg van de trendlijn die ontstond op 3 april, de dag na de break door de 200 dagen MA. Deze trendlijn bood ook support bij de vorige dip en zou dat zodoende mogelijk – indien de koers nu verder naar beneden breekt – ook nu kunnen doen. Een break door dit niveau zou overigens flink bearish zijn, want het zou de opwaartse trend van de afgelopen maanden technische gezien volledig breken. 

De wekelijkse grafiek blijft in mijn optiek echter vrij positief en dat komt vooral door de matige dip met dat lage volume. Voor de maandelijkse grafiek geldt eigenlijk hetzelfde. Al met al merk ik dat ik vrij bullish ben, maar ik ben niet blind voor de overhead resistance op de 200 dagen MA, $9.500 en 21 weken MA. Zoals ik net al aangaf ontstaat er een ‘piepkleine’ rally die de koers tot boven de $9.000 stuwt en vervolgens inderdaad weerstand in de buurt van de 200 dagen MA ondervindt. De race is nog lang niet gelopen en de bulls zijn nog niet uit het veld geslagen, maar ik heb mijn stop wel strategisch onder de 50 dagen MA gezet. Short ga ik nog niet want daarvoor is de trend nog te bullish (het opwaartse volume is iedere keer hoger bij een rally dan bij een daling). Ook al hadden we een dip, het lage volume en de algehele trend doet mij toch vermoeden: De stier komt eraan! 

Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Leave a Reply