blog

Bitcoin breekt door 17.300 dollar: nieuw hoogtepunt begin 2021?

By 17 november 2020No Comments

Bitcoin blijft maar gaan en breekt door 17.300 dollar. Wanneer bereikt ’s werelds eerste cryptocurrency een nieuw hoogtepunt? In deze analyse kijken we naar zowel de korte als de lange termijn.

Bitcoin is uitgebroken

We beginnen deze analyse met de uurgrafiek. Gisteren schreven we dat de bitcoin koers zich in een rising wedge beweegt. Meestal een teken voor een daling, maar bitcoin doet precies het tegenovergestelde. De koers breekt met overtuiging door de bovenste trendlijn. Ook test de prijs de bovenkant van de lijn, de koers zakt tot aan de lijn en stuitert weer omhoog. 

In parabolische trend

Je kijkt naar de vier-uursgrafiek van de bitcoin koers, van september tot aan nu. Sinds begin september beweegt bitcoin zich in een parabolische trend. Dat is een moeilijk woord voor exponentiële groei. Oké, dat is ook geen makkelijk woord. Het betekent dat de groei van de koers niet rechtlijnig is, maar steeds sneller gaat. Dat zie je ook aan de blauwe trendlijn hieronder. Gaat bitcoin in dit tempo door, dan wordt eind november al 18.000 dollar (15.174 euro) bereikt.

Hoe ziet de lange termijn eruit?

Er kan een grote correctie komen, maar dat hoeft geen gevolgen te hebben voor de lange termijn. Daarvoor gebruiken we de weekgrafiek vanaf 2013. We vergelijken de vorige bull markt cyclus van 2016 en 2017 met die van nu.

De lijnen die je hieronder ziet zijn de reeksen van Fibonacci. Dat is een reeks natuurlijke getallen die in allerlei sectoren wordt gebruikt, van kunst en fotografie tot in de technische analyse. De lijnen tussen de top en bodem van een cyclus geven vaak duidelijke ondersteuningen en weerstanden aan.

Klik op de grafiek om deze te vergroten.

Begin 2017 schoot bitcoin bijna naar de hoogste waarde van dat moment, de bovenste zwarte lijn links op de grafiek. Daarna volgde een flinke correctie van meer dan 30 procent richting de groene lijn. Die groene lijn is het 0.618-Fibonacci niveau. Na deze correctie groeide de prijs verder.

Herhaalt de geschiedenis zich? Dan kan een scenario zoals hieronder plaatsvinden. Bitcoin schiet dan snel door, bijna tot aan de all-time high eind november. Daarna volgt er een correctie van ruim 30 procent richting 13.400 dollar (11.294), de donkergroene Fibonacci-lijn. Pas hierna vervolgt bitcoin zijn weg omhoog. Begin 2021 begint de koers dan pas echt records breken.

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

De lange termijn blijft lastig in te schatten, natuurlijk spelen fundamentele factoren ook mee. Denk aan de ontwikkeling van een corona-vaccin, of aan een nieuw stimuleringspakket. Voor de komende dagen is het beeld al duidelijker. We bekijken twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Daarvoor gaan we weer terug naar de vier-uursgrafiek van bitcoin.

Bullish
Stijgt de koers? Dan kan bitcoin richting 17.500 dollar (14.740 euro), de bovenste blauwe lijn. Op de grafiek hierboven is deze prijs aangegeven met de groene lijn.

Bearish
Als bitcoin zakt, dan kan de koers ondersteuning vinden op de onderste blauwe trendlijn op 16.264 dollar (13.706 euro). Dat is de oranje lijn op de grafiek. Daalt bitcoin verder, dan wordt 14.616 dollar (12.300 euro) het volgende koersdoel.

Leave a Reply