blog

Bitcoin balanceert op het randje, wordt het 8.000 dollar of 12.000 dollar? Technische analyse

By 24 juni 2020No Comments

De bitcoin koers beweegt zo rustig dat we zelfs over dalingen van 2 procent gaan schrijven. Voor de aandelenmarkt een wilde beweging, voor bitcoin is het business as usual. De daling van gisteren kan goed te maken hebben gehad met miners die bitcoin verkochten.

Maar wat heeft dit voor invloed op onze verwachtingen van de koers? Dat lees je in deze analyse.

Volatiliteit nog steeds laag

Volgens data-analysebureau Skew is de volatiliteit (koersbeweeglijkheid) op het laagste niveau in een jaar. Skew kijkt hierbij naar het tiendaagse gemiddelde van de volatiliteit.

Net zoals wij gebruikt ook Skew het cliché van stilte voor de storm. Niet gek ook, na een periode van lange zijwaartse bewegingen maakt de koers vaak een grote beweging omlaag of omhoog. Steeds meer analisten zijn het erover eens dat bitcoin binnenkort ook een grote beweging gaat maken.

Koorddansen op het gemiddelde

Welke kant bitcoin op gaat, kan in de komende dagen beslist worden.

Je ziet hieronder de daggrafiek van bitcoin, uitgedrukt in dollars. De rode lijn onder de koers is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, de 50-dagen moving average (MA).

Deze lijn wordt vaak gebruikt om de richting van de trend te bepalen op middellange termijn, denk aan een aantal maanden. Dit komt omdat de 50-dagen MA beweeglijker is dan bijvoorbeeld de 200-dagen MA. Laatsgenoemde is minder gevoelig voor kortstondige pieken en dalen.

Op dit moment bevindt de koers zich nog net boven de 50-dagen MA. Kan de koers daar ondersteuning vinden? Dan blijft de stijgende trend intact.

Een daling onder de 50-dagen MA is dan weer een negatief teken. Dit kan betekenen dat de koers de komende maanden weer wat kan zakken.

Ook andere indicator beweegt op het randje

Maar ook op andere vlakken is het spannend. Je kijkt hieronder opnieuw naar de dagkoers van bitcoin. De indicator onder de koers is de Relative Strenght Indicator (RSI), deze geeft het momentum van de koers weer.

De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100. Een waarde boven de 50 geeft een positief momentum aan. Dit hebben we op de indicator en op de koersgrafiek aangegeven met de groene vlakken.

Aan de andere kant bevindt de koers zich in een negatief momentum wanneer de RSI lager is dan 50.

Op dit moment beweegt de RSI zich nog net boven de 50. Als de koers stijgt dan blijft de RSI boven de 50 en houdt de stijgende trend nog even intact. Maar zakt de koers terug, dan slaat de trend om naar een negatief momentum.

Driehoek van gisteren nog steeds actief

Gisteren schreven we over de oplopende driehoek waar de bitcoin koers bijna uit gaat breken. Deze is nog steeds actief. Het koersdoel bij zo’n driehoek is even groot als de ‘opening’ aan de linkerkant. Dit betekent dat de prijs binnenkort naar 12.000 dollar (10.619 euro) gaat in het positieve scenario, en naar 8.000 dollar (7.079 euro) in het negatieve scenario.

Wat kunnen we de komende dagen van de bitcoin koers verwachten?

Stel dat bitcoin wacht tot het einde van de driehoek, dan kan de koers nog een maand zijwaarts bewegen.

Maar wat kunnen we verwachten van de komende dagen? Hieronder zie je de koers in dollar, elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Bullish
Stijgt bitcoin? Dan vindt de koers eerst weerstand op 10.000 dollar (8.849 euro), dat is de blauwe lijn op de grafiek.

Breekt bitcoin succesvol uit de driehoek, dan wordt 12.000 dollar (10.619 euro) het uiteindelijke doel.

Bearish
Maar daalt de koers, dan is 8.700 dollar (7.698 euro) de eerste belangrijke ondersteuning. Dat is de rode balk op de grafiek. Dit lijkt een sterke steun, vanaf mei is het bitcoin niet gelukt om onder dit niveau te komen.

In het meest negatieve scenario zakt de koers terug naar 8.000 dollar (7.076 euro), het koersdoel bij de uitbraak van de driehoek.

Leave a Reply