blog

Bitcoin analyse: op weg naar psychologische grens van 40.000 dollar?

By 1 februari 2022No Comments

De eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij. De sfeer is nog steeds onzeker en angst overheerst op de beurzen. Gisteren, op de laatste dag van de maand, kwam nog wel een prettige slotrally tot stand. Het bracht de prijs van bitcoin in de buurt van een interessante zone. We kijken er zo naar, nu eerst de grafiek waarin elke candle staat voor één maand.

Mooie grafiek

Het grote plaatje ziet er natuurlijk prachtig uit. Er zijn (nog steeds) hogere toppen en hogere dalen te zien. De prijs is bezig om een nieuw dal te vormen maar alleen als de maand februari hoger afsluit dan januari kunnen we spreken van een nieuw dal. Momenteel zien we dat de prijs hoger is afgesloten dan het vorige dal dat gevormd is in juni en daarbij is de RSI (Relative Strength Index) juist een lager dal heeft gevormd. Deze divergentie kan betekenen dat de daling nog niet voorbij is.

Financiële markt-data and content platform Santiment twitterde dat vorige week het hoogste aantal bitcoin van de exchanges is verplaatst naar wallets sinds de tweede week van september. Dat geeft aan dat mensen bitcoin opslaan en er niet mee willen handelen… dus niet willen verkopen. Bullish nieuws!

Duwtje in de rug

Gisteren, vlak voordat de maand eindigde, spurtte bitcoin nog even flink omhoog. Het sentiment hing samen met de Amerikaanse beurzen; de Dow Jones Index won 1,2%, de Nasdaq ging maar liefst 3,4% vooruit en de S&P 500 won 1,9% op de laatste handelsdag van wat over het algemeen een slechte maand was voor veel beursfondsen en cryptocurrencies. De daling van de dollarprijs zorgde nog voor een extra duwtje in de rug. Het brengt de prijs weer vlakbij de 39.500 dollar grens: de Golden Pocket Zone. Dat is de onderkant van een zone waarin zich ook de psychologische 40.000 dollar bevindt. Het zou uiteraard een erg positief signaal zijn als de prijs erboven weet te komen.

Maar, kunnen de bulls zich al gereedmaken voor een gevecht om deze zone?

In de bovenstaande grafiek, waarin elke candle staat voor één dag, is te zien zien dat de prijs naar boven probeert te ontsnappen uit het rode trendkanaal. Het gaat echter niet zonder slag of stoot. Level voor level moet overwonnen worden. De bulls hebben voor een uitbraak uit het blauwe kanaal gezorgd, nu is het rode kanaal aan de beurt. Er is geen tijd voor een pauze. De volgende weerstanden, waar de bears staan te popelen om toe te slaan, dienen zich direct aan. Gaat dit een gevecht worden om de Golden Pocket Zone, of is dat te vroeg en gaat het nog om een uitbraak van het trendkanaal?

Blik op het westen

Laten we kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor één uur. Voor de duidelijkheid heb ik het blauwe kanaal verwijderd.

Terwijl ik het bovenstaande schreef is de prijs met enig volume (zie blauwe cirkel) teruggeduwd in het neerwaartse trendkanaal. De uitbraak is dus verre van zeker. Aan de zwarte opwaartse lijn zie je dat de druk van onderen ook toeneemt. Er worden hogere dalen gevormd. Van hogere pieken lijkt niet echt sprake. Het zal niet lang duren voordat er een beslissing moet worden genomen; terug het kanaal in (dan zullen er ook weer lagere dalen gevormd gaan worden) of door naar boven waar een belangrijke zone wacht.

In Azië wordt deze week weinig gehandeld vanwege feestdagen. In Amerika lopen de beurzen ook tegen belangrijke zones aan. Aangezien het positieve sentiment van gisteren niet echt verbonden kan worden aan bullish berichten blijft voorzichtigheid geboden. Het is goed om in de gaten te houden wat er ten westen van ons in Amerika gaat gebeuren zodra men wakker wordt.

Leave a Reply