blog

Bitcoin analyse: daling van 7% door zorgen nieuwe variant corona

By 26 november 2021No Comments

De hele wereld is weer even in paniekmodus nadat het WHO bekend maakte dat er in Afrika een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken. Deze wordt B.1.1.529 genoemd en het nieuws had meteen impact op de financiële markten.

Ook de bitcoin koers moet het ontgelden, binnen no-time zakte bitcoin met 7%. Tijd om de chaos de chaos te laten en de grafieken erbij te pakken. Want hoe verhoudt deze paniek zich tot de technische analyse?

Wat zeggen de grafieken?

In de grafiek hieronder staat elke kaars voor 1 dag.

Bitcoin dollarkoers

Wat je hierboven ziet is de fibonacci reeks. Het hoogtepunt bij punt 1 en het laagtepunt bij punt 2 worden gebruikt om de fibonacci indicator op te leggen. De afgelopen dagen is de prijs op en neem bewogen tussen de blauwe en zwarten lijn, die respectievelijk de waarden 0,786 en 1 op de fibonacci reeks hebben.

Een neerwaartse driehoek

Ook zien we dat we de afgelopen dagen een neerwaartse driehoek aan het vormen zijn, wat over het algemeen een bearish patroon is en dus vaker naar beneden uitbreekt dan naar boven. Wel is het zo dat we de afgelopen twee neerwaartse driehoeken juist positief afgesloten hebben door naar boven uit te breken. Ondanks dat dit een negatief patroon is, lukt het tijdens een bullrun vaak om negatieve patronen juist bullish af te sluiten, puur omdat er veel hype en vertrouwen in de markt is.

Vandaar dat het negatieve patroon wat we nu zien geen reden is tot paniek, zeker niet omdat we meer overeenkomsten zien tussen de vorige twee driehoeken. Ten eerste zien we dat bij alle driehoeken de prijs constant aan de bovenkant zat, met een paar uitschieters naar beneden die snel opgekocht werden, dit is in de afbeelding weergegeven met de cirkels. Dit is met name het geval bij de eerste driehoek.

Leren van het verleden

De tweede en derde driehoek lijken eerder op een neerwaarts parallel patroon, maar met de fibonacci niveaus zijn hier ook driehoeken in te herkennen. Bij beide patronen maakte de prijs constant lagere hoogtepunten met een paar uitschieters naar boven waarbij het leek dat de prijs even uit het patroon breekt (‘Break out’), maar vervolgens toch weer de andere kant op gaat, dit noemen we ook wel een ‘Fake out’.

Bij de tweede driehoek zien we ook dat de prijs enorm de indruk gaf dat we naar beneden uit zouden breken. Veel dag-handelaren kijken naar deze levels en zetten daar hun stop-loss. Als de prijs dus die levels bereikt komt er een long squeeze en kan de prijs in hele korte tijd snel instorten waardoor er paniek ontstaat.

Gelukkig zagen we in driehoek 2 dat er toch nog genoeg positiviteit in de markt was om alle munten van papierverkopers op te kopen en toch naar boven uit te breken. Momenteel zitten we op eenzelfde soort moment, waarbij het er toch erg op lijkt dat het fibonacci level geen support zal kunnen bieden. Als we dit doorzetten en inderdaad naar beneden uitbreken, dan ligt de volgende sterke support zone rond het volgende fibonacci level, wat rond de 51.000 dollar ligt.

Naar boven of beneden uitbreken

Als de koers deze beweging om weet te zetten in een Fake out en we alsnog naar boven uitbreken, is het koersdoel het begin van de driehoek, wat rond de 65.000 dollar (57.585 euro) ligt. Daarvoor komen we nog een andere resistance zone tegen, wat we beter kunnen bekijken op de 4 uur candles, dus laten we even inzoomen op het huidige patroon.

In de grafiek hieronder staat elke candle voor 4 uur.

Bitcoin dollarkoers

Wat je hier ziet, is dat er een patroon tussen de twee fibonacci levels (blauwe en zwarte lijn) aan het vormen is. Hier is de Fake out op punt 1 duidelijker te zien. De prijs leek uit het patroon te breken en zelfs op punt 2 leek de break out bevestigd te zijn, maar vervolgens storten we weer terug het patroon in en lijken we nu zelfs aan de verkeerde kant uit te breken.

Wereld reageert op nieuwe variant

Daarbij speelt de algehele staat van de markt een grote rol. Het nieuws over de nieuwe variant van het coranavirus heeft de hele wereld namelijk aardig op de kop gezet. Zo stortte de Dow Jones in enkele uren meer dan 2 % naar beneden en moest ook de S&P 1,6 procent inleveren.

Dit zijn dagelijkse schommelingen binnen de wereld van cryptocurrency, maar dit zijn enorme bewegingen binnen de aandelenmarkt. Dit nieuws heeft ook het marktsentiment binnen crypto behoorlijk laten verslechteren, omdat we sindsdien een flinke daling hebben gezien in de prijs van Bitcoin (zie de blauwe pijl).

Zoals eerder genoemd ontstaat er dan een long squeeze wat de beweging naar beneden versterkt heeft. Op dit moment is het de vraag of deze daling zich gaat voortzetten of dat net als bij de vorige driehoek deze daling met genoeg momentum opgekocht kan worden om de break out naar beneden om te zetten in een fake out. Zo maak je van een citroen limonade.

Leave a Reply