blog

Bitcoin analyse: als dit patroon zich (weer) uitspeelt is stijging van 30% mogelijk

By 17 februari 2022No Comments

Bitcoin is nog steeds bezig met een spelletje pingpong en er wordt nog niet echt een beslissing genomen. Op de korte termijn wijzen de meeste pijlen naar beneden, terwijl het meest twijfelachtige patroon een flink bullish scenario schetst. Laten we snel kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars.

Head and shoulders

Op social media zien we dit patroon veel voorbij komen: een ‘inverse head and shoulders’. In de onderstaande grafiek staat elke candle voor één dag en je zou een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder kunnen herkennen. De afstand van het hoofd tot aan de neklijn kan als lengte gebruikt worden om het doel te bepalen. In dit geval ligt dat op de 56.700 dollar.

bitcoin koers 1

Flinke blokkade

Als we echter gaan kijken naar steun en weerstanden dan lijkt het geschetste doel te opportunistisch. De prijs van bitcoin bevindt zich vlak onder een flinke blokkade. Ook heeft zich een dubbele top gevormd, hetgeen een meer bearish scenario aangeeft. Dat zien we als we op dezelfde grafiek iets inzoomen. De meeste zullen bij dit patroon een doel aan de onderkant plaatsen; namelijk rond de 38.700 dollar.

bitcoin waarde

Maar ook aan de onderkant zijn veel vloeren te vinden die overwonnen moeten worden. Dat verklaart ook het pingpong-gedrag van de laatste dagen. Onzekerheden in het nieuws spelen daarbij een grote rol. De FED kwam gisteren weer met een verklaring waarbij eigenlijk niets verklaard werd en Rusland zegt dat de troepen aan de grens met Oekraïne afgebouwd worden terwijl de VS meldt dat er juist uitbreiding heeft plaatsgevonden. Het heeft allemaal effect op de beurzen wereldwijd en ook op de cryptocurrency´s.

Het speelveld en de lijnen

Op de 4 uur-grafiek zien we de velden waartussen de handel plaatsvindt.

Op het moment van schrijven wordt de vloer (onderste grijze balk) weer opgezocht waarbij even afgeketst is op EMA 50 (een lijn die berekening maakt van de afgelopen 50 candles, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. De lijn is hier blauw aangegeven). Houdt de verkoop aan, dan komt het de rode stippellijn tegen; daar loopt de EMA 20 op de dag-grafiek. Als de prijs vervolgens nog eens 4% weet te dalen dan zie ik de MA 200 (ook een berekening van een gemiddelde, maar dan zonder ‘verzwaring’, hier de groene lijn), samen met de 40.000 dollar grens, als een flinke vloer. 

Plus 30%

Verder naar beneden kijk ik momenteel niet want er komt dagelijks genoeg positief nieuws naar buiten om de bulls voldoende kracht te geven. Daarover gesproken; mocht de prijs toch de weg naar boven oppakken en in de zwarte weerstandszone geraken, dan wordt het heel interessant. Dat is namelijk het punt waarbij men overtuigd raakt van het feit dat de bodem toch echt rond de 32.900 heeft gelegen en dat de weg naar boven definitief is ingezet. Dan kan het head and shoulders-patroon toch uitgespeeld worden, hetgeen een plus van 30% betekent voor de bitcoin koers. Kan dat? Wel, om een voorbeeld te geven; vanaf 29 september 2021 werd dat binnen zes dagen bereikt.

Leave a Reply