blog

Russische minister van financiën: ‘crypto verbieden is hetzelfde als internet verbieden’

By 16 februari 2022No Comments

De Russische minister van financiën heeft zich uitgelaten over de crypto discussie in Rusland. Hij zegt dat het verbieden van crypto hetzelfde is als het verbieden van het internet.

Wat is er aan de hand?

Het ministerie van financiën en de centrale bank zijn al lange tijd aan het dubben over een verbod óf erkenning van crypto. In eerste instantie zou Rusland een verbod invoeren op crypto en het minen hiervan. Deze keuze werd niet goed ontvangen, waarna een stormvloed van kritiek ontstond.

De twee partijen kwamen vervolgens uit een compleet andere hoek en vertelden dat zij crypto juist zullen erkennen. Dit grote nieuws was zeer positief voor de cryptomarkt, tot dat de centrale bank zich bedacht.

Antwoord van de minister

Anton Siluanov, de minister van financiën in Rusland, uit zich hier vandaag over. “De centrale bank wil crypto-activa en cryptocurrency verbieden met het argument dat het risico’s creëert. Dit is in de eerste plaats omdat het burgers, financiële instellingen en banken kan ‘besmetten’ en een niet-transparante afwikkelingsmarkt kan creëren. Dit is hetzelfde als het internet verbieden, wat onmogelijk is,” aldus de minister.

Reguleren beter dan verbieden

Siluanov snapt de risico’s waar de centrale bank het over heeft, maar het is volgens hem altijd beter de sector te reguleren dan te verbieden. Op dit moment is de markt niet overzichtelijk en regulering zou helpen om de acties van mensen te traceren, legde de minister uit.

Daarnaast is het ministerie ook niet tegen het minen van crypto. Hij vindt dat het prima kan als er maar belasting wordt geheven op het verschil tussen de investering en de opname in fiat.

“We discussiëren al anderhalf jaar over deze wet, uitstel is voor niemand goed. Zelfs als we ergens een fout maken, kunnen we die altijd rechtzetten. Het is nog erger wanneer het besluit wordt uitgesteld en de grijze sector zich verder ontwikkelt,” aldus de minister volgens Forbes.

Leave a Reply