blog

Bermuda eerste land die cryptocurrency accepteert voor belastingen, vergoedingen en andere overheidsdiensten

By 20 oktober 2019No Comments

Bermuda heeft bevestigd dat zij het eerste soevereine land zullen zijn die cryptocurrency accepteert voor belastingen, vergoedingen en andere overheidsdiensten.

Wie heeft hier iets aan?

De Engelse kolonie mag dan een klein gebied bestrijken, maar dat maakt deze ontwikkeling niet minder interessant. De belangrijkste vraag is, wie heeft hier nou wat aan?

Het antwoord is: dat hangt ervan af.

  • Run je een bedrijfje die voornamelijk geld in contanten of met creditcardbetalingen ontvangt, dan is dit niet zo heel belangrijk. Ook voor werknemers die hun geld op de bank gestort krijgen door een werkgever is het belang gering.
  • Deze ontwikkeling is vooral interessant voor internationale bedrijven, die hun transacties in dollars of euro’s willen uitvoeren. En tegelijkertijd waarde hechten aan een snellere afwikkeltijd en lagere transactiekosten.

Stablecoin van Circle

In eerste instantie wordt alleen USDC geaccepteerd door Bermuda. Dit is een dollar stablecoin van Circle. Deze ‘digitale dollars’ worden 1: 1 ondersteund door Amerikaanse dollars, maken gebruik van vergelijkbare technologie als bitcoin en andere cryptocurrency’s, maar leunen op het monetaire beleid van de Verenigde Staten.

Een internationale bankoverschrijving kan soms dagen duren, met USDC (of andere cryptocurrency) kan elk bedrag binnen enkele minuten tegen minimale kosten worden verzonden.

Een paar voorbeelden

Het is letterlijk minder efficiënt en duurder om traditionele dollars te gebruiken (enen en nullen die geld op je bankrekening vertegenwoordigen), dan om dollars te gebruiken die worden ondersteund door digitale valutatechnologie. Stel de volgende voorbeelden voor:

  • Bedrijven met werknemers in veel verschillende landen over de hele wereld besteden veel tijd aan het verplaatsen van hun eigen geld naar verschillende landen en bankrekeningen. Digitaal geld helpt om iedereen direct te betalen, met minder kopzorgen.
  • De valutavraagstukken waarmee de meeste wereldwijde bedrijven worden geconfronteerd, zijn zeer reëel. Het is lastiger om meerdere valuta’s te accepteren want hier zijn ook koersrisico’s aan verbonden. Stel dat iedereen makkelijke digitaal geld kan krijgen en gebruiken om bij elk bedrijf te wereld goederen te kopen, zorgt voor meer efficiëntie en meer grensoverschrijdende handel.

Het lijkt logisch dat als bedrijven meer en meer gebruik maken van digitaal geld, individuele landen wel moeten volgen. Bermuda loopt wat dat betreft op de zaken vooruit. Met een beetje fantasie zou je zelfs kunnen bedenken dat grote internationale bedrijven verhuizen (of postbusadressen opzetten) naar een land waar ze belasting kunnen betalen met digitaal geld.

Leave a Reply