blog

Berichtenapp Signal wil experimenteren met cryptocurrency op Stellar blockchain

By 27 januari 2021No Comments

Volgens media outlet Platformer onderzoekt Signal, de gecodeerde berichten-app, de mogelijkheid om betalingen toe te voegen. Hierbij kijken ze naar de integratie van MobileCoin, een privacymunt die is gebouwd op de Stellar-blockchain.

WhatsApp jaagt gebruikers weg

De app van Signal, maar ook van concurrent Telegram, zijn de laatste weken ontzettend vaak gedownload. Dit komt doordat WhatsApp een controversieel nieuw privacybeleid aankondigde dat miljoenen gebruikers ertoe bracht alternatieve diensten te verkennen.

Beter bestand tegen surveillance

De CEO van Signal, Moxie Marlinspike, werkte in het verleden als adviseur van MobileCoin. Hij omschreef deze munt als ‘beter bestand tegen surveillance, of het nu afkomstig is van een overheid of een crimineel.’

Steeds meer bedrijven houden zich bezig met digitale betalingen, en dat kun je zien als een triopmf voor de crypto-industrie. Maar het heeft ook een keerzijde. Kijk maar naar de kritiek die Facebook kreeg toen ze voor het eerst hun Libra-munt (nu Diem) bekend maakte. Alle politici konden goede sier maken door tegen deze munt te zijn. Zelfs wereldleiders spraken zich uit over het plan van Facebook.

Onder vergrootglas

Platformer schrijft dat medewerkers van Signal bang zijn dat door betaalmogelijkheden toe te voegen, ook zij onder het vergrootglas komen te liggen van wereldleiders. Daarnaast kan het ook riskant zijn, omdat een betaalplatform mensen met slechte intenties kan trekken.

Werknemers zeggen dat andere nieuwe functies ‘rijp zijn voor misbruik.’ Signal krijgt niet veel kritiek als het gaat om privacyfuncites, behalve dat gebruikers zich moeten registreren met een telefoonnummer. Er zijn plannen om telefoonnummers te weren van het platform en alleen te werken met gebruikersnamen.

Marlinspike werd door Platformer geciteerd:

‘Als we besluiten dat we betalingen in Signal willen hebben, moeten we goed na denken over hoe we dat doen. Het is moeilijk om volledig hypothetisch te zijn.’

Afkijken bij Telegram

Wellicht kan Signal leren van Telegram. Zij hebben namelijk een vervelende ervaring met cryptocurrency’s. Vorig jaar bereikte Telegram een ​​schikking met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over de controversiële verkoop van tokens voor het Telegram Open Network, afgekort TON. Er was meer dan 1,7 miljard dollar opgehaald en het bedrijf kreeg de opdracht 1,2 miljard dollar terug te geven aan investeerders.

Leave a Reply