blog

Belastingdienst Amerika: meld alle transacties in bitcoin en cryptocurrency vanaf 10.000 dollar

By 21 mei 2021No Comments

Gisteren was er goed nieuws vanuit Nederland, de rechter stelt Bitonic in het gelijk in de rechtszaak tegen de De Nederlandsche Bank (DNB). Aan de andere kant van de oceaan wordt cryptocurrency wellicht strenger gereguleerd nu.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën roepen cryptocurrency exchanges en custodians op om crypto-transacties van hoger dan 10.000 dollar (8.117 euro) te melden bij de Internal Revenue Service (IRS). De IRS is de Amerikaanse belastingdienst.

Vanaf 2023 meer informatie

Dit kunnen we terugvinden in een verslag over belastingvoorstellen voor het American Families Plan van president Joe Biden. De US Treasury, of ook wel het Amerikaanse ministerie van Financiën, roept cryptocurrency exchanges op om vanaf 2023 meer informatie te rapporteren over de instroom en uitstroom van de beurzen.

Specifiek moet elke transactie van meer dan 10.000 dollar bij de IRS gemeld worden. Op dit moment heeft de IRS geen onafhankelijke verificatie van dergelijke transacties, wat naar eigen zeggen kan leiden tot een belastingkloof. Dat is het verschil tussen verschuldigde en betaalde belastingen.

Ontvangen van crypto’s moet worden geraporteerd

Volgens het verslag vormt cryptocurrency een ‘significant opsporingsprobleem door het faciliteren van illegale activiteiten’. Check, dat cliché kunnen we ook weer afstrepen!

De overheidsinstantie heeft ook bedrijven in het vizier die cryptocurrency ontvangen:

‘Bedrijven die crypto-assets ontvangen ter waarde van meer dan 10.000 dollar moeten deze coins ook rapporteren. Hoewel cryptocurrency een klein deel uitmaakt van de huidige zakelijke transacties, is een dergelijke uitgebreide rapportage noodzakelijk om de prikkels en de mogelijkheid om inkomsten te verschuiven buiten het nieuwe informatierapportageregime te minimaliseren.”

Belastingkloof verkleinen

Volgens gegevens van de IRS van oktober 2020, werd 83,6% van de belastingen “vrijwillig en op tijd” betaald van 2011 tot 2013.

Maar volgens het verslag van de US Treasury kan de belastingkloof in de komende 10 jaar oplopen tot ruwweg 7 biljoen dollar (5,7 biljoen euro) in totaal. Met dit voorstel wil de US Treasury deze potentiële kloof met 10% verkleinen.

De US Treasury vindt het een te groot risico om cryptocurrency te beschouwen als cash geld, volgens de informatie uit het verslag zijn digitale valuta’s namelijk een “belangrijke zorg” voor de overheid.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de US Treasury en de IRS de cryptomarkt strenger reguleert. Eerder dit jaar verzocht de IRS al om de identiteit van Amerikaanse cryptobezitters te achterhalen in de staat Massachusetts.

Leave a Reply