blog

Belangrijke ontwikkeling voor Bitcoin Lightning Network: eerste dual-funded kanaal is live

By 6 mei 2021No Comments

Het Bitcoin Lightning Network is een relatief jonge technologie, maar een belangrijke kandidaat om uiteindelijk het schaalbaarheidsprobleem van bitcoin op te lossen. Je dagelijkse kop koffie bij de Starbucks betalen met bitcoin kan in de toekomst weleens mogelijk worden dankzij Lightning. Met de komst van dual-funded Lightning kanalen is die toekomst weer een stap dichterbij.

Dankzij ontwikkelaar Lisa Neigut is het vanaf nu mogelijk voor twee Lightning nodes om een betalingskanaal met elkaar te openen en daar vanaf het begin allebei satoshi in te stoppen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om een kanaal in balans te brengen.

Lightning steeds makkelijker in gebruik

Het werk van Neigut maakt het openen van betalingskanalen op het Lightning Network een stuk gebruiksvriendelijker. Na het openen van een kanaal met dit protocol kan een gebruiker meteen bitcoin versturen én ontvangen. Vroeger moest je zelf een kanaal openen met een node en moest die node vervolgens hetzelfde doen met jou om bitcoin te kunnen versturen en ontvangen via Lightning.

Dubbel gefinancierde kanalen maken dit proces een stuk minder stroperig door mensen in staat te stellen om meteen gebalanceerde kanalen te openen op het Lightning Network. Wil je meer weten over deze technologie? Dan is de presentatie van Neigut over haar protocol een aanrader om te kijken. Hierin legt ze uit wat haar protocol verandert aan het Lightning Network en geeft ze een korte demo.

Een belangrijke ontwikkeling voor wat mogelijk de beste kandidaat is om bitcoin op een decentrale manier te schalen. Stapje voor stapje wordt het eenvoudiger om de technologie te gebruiken. Waar Lightning op dit moment nog altijd niet voor de gemiddelde gebruiker is, komt het moment dat dit wel het geval is steeds dichterbij.

Het Lightning Network in El Salvador

Hoewel het Lightning Network momenteel nog niet op grote schaal wordt gebruikt, vervult het in El Salvador al een belangrijke rol voor de lokale bevolking. De op het Lightning Network gebaseerde betalingsapplicatie Strike verovert namelijk in rap tempo het land. Strike is een protocol waarmee goedkoop en snel geld heen en weer gestuurd kan worden.

Op dit moment bestaat 22 procent van het bruto binnenlands product van El Salvador uit buitenlandse overschrijvingen. Het merendeel daarvan is afkomstig uit de Verenigde Staten. Bedrijven als MoneyGram en Western Union vragen over het algemeen echter 20 procent transactiekosten voor dergelijke overboekingen. Een groot deel van het geld dat is bedoeld voor de lokale bevolking verdwijnt dus in de zakken van grote betalingsproviders.

Strike brengt daar verandering in door internationale overboeking praktisch gratis te maken via het Lightning Network. Slechts drie weken na de publieke lancering in El Salvador is de app niet alleen de nummer 1 finance app in het land, maar het is zelfs de meest gedownloade applicatie in El Salvador. Het doel van Strike is uiteindelijk om in meer dan 100 landen actief te zijn en de wereld van internationale betalingen voorgoed te veranderen met behulp van het Lightning Network.

Leave a Reply