blogExchanges

Versie 3 van UniSwap gelanceerd, maar ondanks beloften nog geen succes

By 6 mei 2021No Comments

De langverwachte upgrade van Uniswap naar versie 3 is gisteren gelanceerd. Het is nog veel te vroeg om het project af te schieten en conclusies te trekken, maar de eerste tekenen zijn niet positief. Online wordt geklaagd over hoge transactievergoedingen en technische problemen.

Snelheid en kosten

Voor veel traders die gebruik maken van DeFi, was de lancering van Uniswap v3 een van de belangrijkste evenementen op de cryptokalender. De upgrade werd uiteindelijk op 5 mei uitgerold, maar veel van de broodnodige verbeteringen op het gebied van snelheid en kosten ontbraken.

Hoewel die verbeteringen nodig zijn, heeft Uniswap nooit beloofd dat deze problemen opgelost zouden worden met de lancering van Versie 3, maar wel andere vage beloften gedaan.

Verwarrende communicatie

Zo zei UniSwap in maart dat hun DEX de meest flexibele en kapitaalefficiënte geautomatiseerde marktmaker zal zijn die ooit is ontworpen. Tegelijkertijd zeiden ze ook dat veelgevraagde schaaloplossingen om transactiekosten te verlagen, niet zouden worden meegenomen en later komen.

Daarnaast zei het Uniswap-team dat Uniswap v3 op een later tijdstip zou worden geïmplementeerd op Optimistic Rollup, een protocol op de tweede laag van de blockchain van Ethereum, deze is bedoeld om transactiekosten te verlagen.

Wat zeggen gebruikers

Tijd om eens naar de ervaringen van gebruikers te kijken:

Op zijn Telegram-feed gaf DeFi Prime commentaar op de complexiteit van het gebruik van de nieuwe interface:

‘Liquiditeit toevoegen vereist nu een masterdiploma om erachter te komen hoe je je liquiditeitspositie kunt waarderen. Het is een enorme stap terug ten opzichte van de eenvoud die we hadden in v2.’

Geen kostenbesparing

Het merendeel van de negatieve opmerkingen ging over de kosten van het gebruik van het platform, aangezien de netwerkkosten van Ethereum hoog blijven en er geen gasbesparende oplossingen werden geleverd met v3.

Haseeb Qureshi van DragonFly Capital, had commentaar op de kosten met behulp van een voorbeeldtransactie van drie wrapped ethers (wETH) naar DAI. De transactiekosten bedroegen 24 dollar:

‘Het lijkt erop dat Uniswap v3 duurder is dan v2, ongeveer zoals verwacht. In het bijzonder is het ongeveer 28% duurder voor transacties met maar één sprong, zo lijkt het. Voor grotere transacties die meerdere pools kruisen, zouden de gaskosten iets hoger moeten zijn.’

Uniswap lijkt met v3 de hoge verwachtingen nog niet waar te kunnen maken, maar wellicht is het te vroeg om nu al Twitter te bestoken met klachten.

Leave a Reply