blog

Angst op de bitcoin markt, juist een goed moment om in te stappen?

By 24 september 2020No Comments

Bitcoin is begin deze week flink in waarde gezakt. Dat zorgt voor veel onrust, onzekerheid en angst onder investeerders. Maar volgens cryptocurrency sentiment-analist Santiment is dat misschien juist wel een goed teken. Zij geloven dat dit een teken is dat bitcoin op termijn kan stijgen. Hoe zit dat?

Onzekerheid als een positief teken

Santiment analyseert alle posts over bitcoin op social media (vooral Twitter) en kijkt of deze berichten positief of negatief gestemd zijn. Na een grote daling zoals afgelopen week is het sentiment meestal negatief. Het is verleidelijk om mee te gaan in dit negatieve sentiment en direct al je coins te verkopen. Maar slimme investeerders gebruiken deze data juist om de dip te kopen. Volgens Santiment stuitert de koers na een periode van onzekerheid namelijk omhoog.

Het klinkt tegenstrijdig, maar juist wanneer er angst heerst op de markt, is het een goed moment om in te kopen. Anderzijds is het tijd om te verkopen wanneer iedereen te optimistisch is. Of zoals topinvesteerder Warren Buffet ooit heeft gezegd: ‘Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.’

Andere indicator vertelt hetzelfde

Een andere indicator die op hetzelfde principe leunt, is de Fear & Greed Index van Alternative. Dit is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het sentiment op de bitcoin markt meet. Naast social media kijkt deze index ook naar andere factoren, zoals volatiliteit, handelsvolume, zoekvolume op Google en marktdominantie van bitcoin.

Ook volgens dit indexcijfer heerst er angst op de markt, wat een prima uitgangspunt kan zijn om bitcoin te kopen.

Het indexcijfer 43 staat in schril contrast met het cijfer van begin september (83). Op dat moment heerste er extreme gierigheid op de markt. Dat werd direct afgestraft, de bitcoin koers daalde in twee dagen tijd van 12.000 dollar (10.286 euro) tot onder 10.000 dollar (8.571 euro).

Geen koopadvies

Let op: dit artikel is geen aanbeveling tot het aan- of verkopen van cryptocurrency’s. Doe altijd je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen.

Leave a Reply