blog

Analyse: Is maart traditioneel een goede maand voor Bitcoin?

By 8 maart 2021No Comments

Bitcoin is nog relatief jong, net 12 jaar, maar bepaalde tradities hebben zich al weten te vormen. Eén van die tradities is dat de maand maart rommelig verloopt en veel dalingen kent. Dat zie je in de tabel hieronder, waar de twijfelachtige reputatie van maart door de jaren te zien is. Gaat het in maart 2021 weer stormen? En kan deze eventuele storm kansen bieden?

Bron: Unfolded

Bitcoin danst zijwaarts

Vorige week waren er meerdere ups- en downs, maar uiteindelijk liet de bitcoin koers toch een opleving zien. Deze week lijkt te beginnen met een daling. In de week-grafiek hieronder begint zich een trend te ontvouwen waarbij bitcoin ‘zijwaarts’ beweegt. Uiteraard gaat de grafiek altijd zijwaarts, maar het ontbreken van een richting naar boven of beneden wordt dan zijwaarts genoemd.

Bron: Tradingview

Gepaard met deze schommelingen gaat de RSI (Relative Strength Index) ook naar beneden. Die zie je aan de paarse lijn onderaan de grafiek. Wanneer de waarde van de RSI onder de 70 zakt is dat een duidelijk teken dat er een dalende trend op de bitcoin markt is.

De twee blauwe lijnen in de grafiek hierboven laten zien dat de prijs gevangen lijkt tussen 58.000 USD (48.806 euro) en de 45.000 USD (37.866 euro). Elke candle vertegenwoordigt één week, dus de koers beweegt zich al vier weken in dit kanaal.

Kanaal op dagniveau

We keken net naar de weekgrafiek, hieronder zie je de daggrafiek. We zoomen iets verder in om het kanaal waar we hierboven over schreven te verduidelijken. Ook zien we duidelijk dat bitcoin steunt op de EMA21. Dit is de exponential moving average van de laatste 21 dagen, dit gemiddelde geeft meer gewicht aan de laatste dagen dan aan de eerste dagen. Zolang deze EMA21 stand houdt is er niets aan de hand.

Bron: Tradingview

Wat de afgelopen dagen ook opviel was dat na het slechten van die lastige 49.700 USD (41.853 euro) ineens 52.000 USD (43.775 euro) meerdere keren een duidelijke weerstand bleek. Deze week draait het er dus om of bitcoin sterk genoeg zal zijn om hier doorheen te breken.

Bitcoin pakt higher lows

Als we nog verder inzoomen tot de 4-uurs grafiek zien we dat de ondergrens van het kanaal waar bitcoin nu inzit (47.450 USD/ 39.958 euro) toch al wat hoger ligt dan op week-niveau (45.000 USD /37.866 euro). Dat wordt weergegeven met de diagonale groene lijn. De dalen komen hoger te liggen, dit wordt ook wel higher lows genoemd. Dit geeft vertrouwen dat we langzaam maar zeker toch omhoog kunnen kruipen.

Bron: Tradingview

We kijken nog wel tegen de weerstand van 52.000 dollar (43.775 euro) aan en deze moet eerst overwonnen worden voordat Bitcoin zich weer eens kan meten met 58.000 dollar (48.806 euro), rond de hoogste waarde ooit gehaald.

Weerstand wordt ondersteuning

Nog even snel een blik op de 1-uurs grafiek, omdat het erop lijkt dat 49.700 dollar (41.853 euro) omgedraaid is van een weerstand naar een ondersteuning. Dit is een mooi teken want een weerstand die een ondersteuning wordt is vaak erg sterk. Hieronder zie je drie bolletjes, de eerste had weerstand op dat niveau. Voor de andere twee bolletjes bleek de lijn juist een steun.

Bron: Tradingview

Wat kunnen we verwachten van bitcoin?

De bitcoin koers beweegt zich in een zijwaarts kanaal en is (nog) niet naar boven of naar beneden uitgebroken. Toch doen zich wel wat mooie kansen voor. Dat zie je in de daggrafiek hieronder. Wij omschrijven twee scenario’s: Bullish (optimistisch) en Bearish (pessimistisch).

Bron: Tradingview

  • Bullish
    De positieve geluiden komen van de nieuw gevonden ondersteuning op 49.700 dollar (41.853 euro). Als deze echt zo sterk is als hij nu lijkt, dan kan Bitcoin vanaf dit punt lanceren door 52.000 USD (43.775 euro) breken om een gooi te doen naar het record van 58.000 dollar. We hebben er maar even een raketje bij gezet, voor de goede moed!
  • Bearish
    Mocht 49.700 USD (41.853 euro) geen steun blijven geven, dan is het goed denkbaar dat de raket even moet landen op 45.000 USD (37.866 euro).

Leave a Reply