blog

Analyse: deze formatie moet Bitcoin naar 22.700 dollar duwen

By 7 december 2020No Comments

Bitcoin stuitert vrolijk op en neer, binnen een kanaal van bijna duizend dollar. Maar wat wordt de volgende richting voor bitcoin? Kan de magische grens van 20.000 dollar worden doorbroken, of komt er eerst nog een crash?

Bull flag kan bitcoin omhoog brengen

We beginnen de analyse met de vier uurs-grafiek. Een bull flag kan de bitcoin koers de komende dagen flink omhoog duwen. Deze koersformatie zie je op de grafiek hieronder. 

Maar hoe herken je een bull flag? De betekenis zit hem eigenlijk al in de vertaling. Oké, een stier zie je er niet in. Maar met een beetje fantasie zie je wel een vlag.

De koers begint met een stijging, de linkerpijl op de grafiek. Dat is de mast van de vlag. Daarna beweegt de prijs tussen twee evenwijdige trendlijnen omlaag, dat is de vlag. Breekt de koers aan de bovenkant uit? Dan is het koersdoel even groot als de mast van de vlag links.

In dit geval kan de koers naar wel 22.700 dollar (18.725 euro) stijgen. Daarmee breekt bitcoin eindelijk ook met de magische grens van 20.000 dollar.

Walvissen willen bitcoin verkopen

We blijven in het dierenrijk, want volgens CEO Ki Young Ju van crypto analyse-bureau CryptoQuant willen walvissen bitcoin verkopen. Met walvissen (whales) worden traders met een grote hoeveelheid bitcoin bedoeld. Omdat zij zoveel coins bezitten, kunnen zij veel invloed uitoefenen op de markt.

De indicator van Ki Young Ju kijkt naar het voortschrijdend gemiddelde van het percentage whales op reguliere cryptobeurzen. Denk daarbij aan Binance, Coinbase en OKEx. Komt dit percentage boven de 95%? Dan is dat historisch gezien foute boel. Er is dan een kans dat de prijs gaat dalen.

Kim Young Ju laat een voorbeeld zien van de bull run in 2019. Toen het percentage boven de 95% kwam, was deze run direct afgelopen.

Daarna bewoog de koers maandenlang zijwaarts, dat zie je op de grafiek hieronder.

Of het nu ook zo gaat uitpakken, is natuurlijk de vraag. Volgens verschillende analisten is de bull market nu echt begonnen, en staan institutionele en particuliere investeerders aan de zijlijn te wachten op een dip die zij kunnen opkopen.

Denk daarbij aan partijen zoals MicroStrategy, dit beursgenoteerde bedrijf kocht op vrijdag 4 december voor nog eens 50 miljoen dollar aan bitcoin.

Maar je kan ook denken aan bitcoin investeringsfondsen zoals Cypherpunk Holdings en Grayscale. Laatstgenoemde fonds kocht vorige week nog 7.300 bitcoins, ter waarde van meer dan 140 miljoen dollar.

Wat verwachten wij van bitcoin?

Je kijkt nu naar de uurgrafiek van bitcoin. Eigenlijk beweegt de koers zich al sinds vorige week zijwaarts, in een soort niemandsland tussen 18.600 dollar (15.377 euro) en 19.500 dollar (16.121 euro). Er is geen echte trend, en een uitbraak in de komende dagen kan meer duidelijkheid bieden. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). 

Bullish
Breekt bitcoin uit de bull flag, en vervolgt de koers zijn weg omhoog? Dan kan het koersdoel van 22.700 dollar (18.725 euro) behaald worden. Dat is de groene lijn op de grafiek.

Bearish
Maar als de whales hun bitcoins massaal op de beurzen dumpen, dan komt 16.465 dollar (13.616 euro) in de buurt. Dat is de rode lijn op de grafiek, en de eerdere ondersteuning toen de prijs daalde.

Leave a Reply