blog

Analyse: Bitcoin indicatoren voorspellen daling naar 35.100 euro

By 15 februari 2021No Comments

Wat een weekend! Bitcoin was nog maar 300 euro verwijderd van 50.000 dollar (41.187 euro). Een paar uur later was de cryptocurrency met ruim 3.000 euro in waarde gedaald. Hoe komt dat? En wat verwachten we van de komende dagen? De grafieken zijn uitgebeeld in dollar, in de tekst vindt je de bijbehorende waarde in euro.

Bitcoin handelt in smalle marge

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin. De koers is de afgelopen dagen voor bitcoinbegrippen opvallend rustig. De prijs beweegt in een marge tussen 46.475 dollar (38.284 euro) en 48.000 dollar (39.537 euro). 

Sinds 9 februari heeft bitcoin meerdere pogingen gedaan om door de sterke weerstand van 48.000 dollar (39.537 euro) te breken. Dat lukt dit weekend voor een paar uur, even bereikte bitcoin bijna 50.000 dollar (41.187 euro).

Bitcoin kan verder dalen

Waar gaat de koers nu heen? Verschillende indicatoren wijzen er op dat bitcoin kan dalen. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin. De balken onder de koers geven het handelsvolume aan. Daaronder zie je de Relative Strenght Indicator (RSI), deze geeft het momentum van de koers.

Bitcoin is eerder uit de blauwe driehoek gebroken, de twee blauwe trendlijnen die elkaar opzoeken. Nu beweegt de koers in een rising wedge, dat zijn de twee zwarte trendlijnen die naar elkaar toe bewegen.

Een rising wedge wijst vaak op een daling. Het koersdoel van de daling is zo groot als de afstand tussen de onderste en bovenste lijn aan de linkerkant. In dit geval is het koersdoel dus ongeveer 42.660 dollar (35.153 euro), aangegeven met de oranje lijn op de grafiek.

Daarnaast zie je op de grafiek dat het handelsvolume (in dit geval op Bitstamp) aan het afnemen is. Hoewel de koers stijgt, wordt er minder in bitcoin gehandeld. Ook daalt de RSI, de waarde keert weer terug in de paarse band. Deze indicatoren in combinatie met de rising wedge kunnen ervoor zorgen dat bitcoin gaat dalen richting 42.660 dollar (35.153 euro).

Prijs op Coinbase is lager dan op andere beurzen

Tel daarbij op dat de koers van Coinbase lager is dan op andere beurzen. Daar kwam Ki Young Ju achter, de CEO van cryptocurrency analyse-bureau CryptoQuant. Ki Young Ju legt in een serie tweets uit waarom de premium op Coinbase een belangrijke indicator is.

Met een premium wordt bedoeld dat de prijs van bitcoin op de ene beurs hoger is dan de ander. De premium op Coinbase was afgelopen weekend negatief, wat betekent dat de prijs van Coinbase juist lager was dan op Binance.

Coinbase is een grote Amerikaanse crypto-beurs. In eerdere tweets impliceert Ki Young Ju dat institutionele investeerders via over-the-counter markten bij Coinbase Pro investeren in bitcoin. Coinbase Pro is het exchange-platform van Coinbase, net als Binance en OKEx.

Over-the-counter (OTC) betekent dat je in bitcoin investeert buiten de reguliere beurs, je transactie verschijnt dan niet in het orderboek van de beurs. Toch hebben deze OTC-aankopen invloed op het aanbod van de beurs, en daarmee indirect ook op de prijs.

Daalt de prijs op Coinbase vergeleken met andere beurzen, dan kan dat betekenen dat er een verminderde vraag is vanuit Amerikaanse institutionele partijen. Volgens Ki Young Ju is het nu tijd om op te letten, de weerstand van 50.000 dollar (41.187 euro)is moeilijk te doorbreken.

Onze verwachting van de koers

Terug naar komende dagen, want wat verwachten we van de bitcoin koers? Je kijkt hieronder naar de vier-uurgrafiek van bitcoin, van eind 2020 tot en met nu. We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Stijgt bitcoin? Dan wordt 48.000 dollar (39.537 euro) de volgende horde, de blauwe horizontale lijn op de grafiek. Lukt het om deze weerstand te doorbreken, dan komt het psychologische niveau van 50.000 dollar (41.187 euro) in beeld. Dat is de groene lijn op de grafiek. De bovenkant van de rising wedge komt neer op ongeveer 51.000 dollar (42.010 euro).

Bearish
De indicatoren wijzen nu meer op een daling op korte termijn. Het koersdoel van de rising wedge komt neer op ongeveer 42.600 dollar (35.091 euro), dat is de oranje lijn op de grafiek. Daalt bitcoin verder? Dan kan de eerdere weerstand van 41.000 dollar (33.771 euro) een ondersteuning vormen. Dit is de rode lijn op de grafiek.

Leave a Reply