blog

Nigeria verbiedt handel bitcoin en andere cryptocurrency’s, maar waarom eigenlijk?

By 15 februari 2021No Comments

De Senaat van Nigeria heeft de belangrijkste financiële toezichthouders van het land opgeroepen voor een briefing. De toezichthouders van de centrale bank gaven vorige week opdracht aan lokale financiële instellingen om te stoppen met het leveren van diensten aan cryptobedrijven en gebruikers.

Uitleg over kansen en bedreigingen

De Nigeriaanse Tribune schreef donderdag dat de senaat de gouverneur van de centrale bank (CBN), Godwin Emefiele, en de directeur-generaal van de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission, Lamido Yuguda, uitnodigde. Het doel was om uitleg te geven over de kansen en bedreigingen van cryptocurrency. De sessie waarin dit werd besproken, werd live getweet op de officiële Twitter-pagina van de Senaat.

De nieuwe richtlijn van CBN van vorige week veroorzaakte opschudding op sociale media, Nigerianen met een hart voor cryptocurrency vroegen om opheldering.  Als reactie daarop publiceerde de CBN een verklaring van vijf pagina’s met een belofte om Nigeriaanse burgers te beschermen tegen de risico’s van cryptocurrency’s.

Bekende redenatie

Het bekende riedeltje staat in de verklaring: ‘Wij doen alles wat binnen onze regelgevende bevoegdheden ligt om Nigerianen te leren af ​​te zien van het gebruik ervan en ons financiële systeem te beschermen tegen activiteiten van fraudeurs en speculanten.’ Maar niet iedereen volgt deze redenatie klakkeloos. Een aantal politici zijn het niet eens met het verbod op cryptocurrency, hoewel ze wel erkennen dat enige regulering op z’n plek is.

Senator Bassey Akpan: ‘Het volgende niveau is cryptocurrency en we kunnen er niet voor wegrennen. Het is de verantwoordelijkheid van CBN om Nigerianen naar een hoger niveau te tillen en niet te ontmoedigen.’

Nigeria moet niets mislopen

Ondanks de risico’s en gevaren heeft crypto ook veel bijdragen, aldus senator Dung Gyang, eraan toevoegend dat de wetgevers willen dat de CBN hen informeert over de risico’s en kansen die crypto de natie biedt, zodat Nigeria niets misloopt. Een andere senator, Solomon Adeola, zei dat hij tegen het regelrechte verbod op crypto van de CBN is en dat de bank in plaats daarvan zou moeten zorgen voor meer regulatie.

Volgens het artikel van de Nigerian Tribune zal de senaat na de briefing een geïnformeerd standpunt over de kwestie innemen. Senator Adetokumbo Abiru, die de motie mede-sponsorde, zei dat cryptocurrency een belangrijk transactiemiddel is voor jongeren in het land. ‘Dus ik weet niet zeker of de CBN het kan verbieden,’ zei senator Abiru.

Bitcoin in Nigeria

Tijdens de EndSARS-protesten (tegen politiegeweld in Nigeria) werden internationale donaties gedaan aan protesterende Nigerianen. In eerste instantie werden deze donaties uitgevoerd met behulp via reguliere remittancediensten. Maar toen de centrale bank de rekeningen van bekende EndSARS-activisten begon te ‘beheren’ en haar limieten voor overmakingsmechanismen in december uitvaardigde, creëerde de activisten een bitcoinwallet. Bitcoin werd vanaf dat moment de manier om te doneren aan de protesten, buiten de invloed om van de centrale bank. Volgens verschillende bronnen is bitcoin de reden waarom de protesten door konden gaan.

Tot 5 februari dan, toen werd de handel in bitcoin verboden. Op die dag liet de centrale bank weten aan lokale banken dat handel in cryptocurrency verboden was, en vroeg hen om een lijst van alle personen die in cryptocurrency handelden op te sturen, en hun rekeningen te sluiten.

Wisselkoers beheren

Abubakar Idris, financieel journalist bij Stears Business: ‘Het belangrijkste is dat CBN zich richt op het stabiliseren van de wisselkoers. Cryptocurrency gaf iedereen, bedrijven en individue, een manier om valutakwesties te omzeilen, betere wisselkoersen te krijgen en centrale controlemaatregelen ondoeltreffend te maken. Door het moeilijker te maken voor mensen om cryptocurrency-transacties uit te voeren, wil de CBN de controle over het internationale betalingssysteem van het land terugnemen.’

Het lijkt er op of peer to peer nog wel mogelijk is in Nigeria, maar dat het niet meer mogelijk is om bitcoin via banken om te zetten in fiat. Paxful is een van die peer to peer beurzen, en ze zijn optimistisch:

Leave a Reply