blog

Analyse: Bitcoin breekt uit en sluipt richting 41.000 dollar

By 27 mei 2021No Comments

Na de heftige daling van twee weken terug keert de rust weer terug voor bitcoin. Of ja, rust is relatief: nog steeds stuitert de cryptocurrency vrolijk met een paar duizend dollar op en neer. Maar wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

De zon gaat weer schijnen

De bitcoin koers is soms net zoals het weer, na regen komt zonneschijn. Na een lange periode van dalingen ziet het ernaar uit dat we weer betere tijden kunnen verwachten. Dat zien we op basis van twee indicatoren op de daggrafiek hieronder: de Relative Strength Indicator (RSI) en de MACD.

De RSI is een indexcijfer die het momentum van de koers meet. De lijn maakt een stijgende beweging, terwijl de bitcoin koers juist daalt. Dit noem je divergentie, en deze vorm van divergentie is vaak een teken dat de dalende trend omslaat in een stijgende trend.

Daaronder zie je de MACD, ook een indicator die het momentum meet. De MACD meet het momentum op basis van verschillende voortschrijdende gemiddelden. De rode balken kleuren lichter, en de blauwe lijn doorkruist bijna de oranje lijn.

Doorbreekt de blauwe lijn de oranje lijn? Dan is er sprake van een bullish cross, en dat is vaak een voorbode van een langere periode van stijgende koersen. Volgens deze twee indicatoren kunnen we dus snel betere tijden verwachten voor bitcoin!

Op de grafiek hierboven zie je dat 41.000 dollar (33.580 euro) nog een belangrijke weerstand is. Lukt het bitcoin om die weerstand te kraken, dan kunnen we weer verder omhoog kijken.

Bitcoin uitgebroken

We zoomen een flink stuk in op de grafiek, je kijkt nu naar de uurgrafiek van bitcoin. Sinds de daling medio mei bevond bitcoin zich in een dalende trend. Maar op zondag 24 mei brak de koers eindelijk door de dalende trendlijn. Daarna zocht de prijs de trendlijn nog één keer op, om weer verder te stijgen. Dit noem je het testen van de trendlijn, een positief teken.

Nu binnen kanaal

Je kijkt nog steeds naar de uurgrafiek, maar dan nog verder ingezoomd. Na de uitbraak door de groene trendlijn beweegt bitcoin nu in een kanaal. Dat betekent dat de koers tussen twee evenwijdige trendlijnen stuitert. Vanmorgen vond de prijs ondersteuning op de onderkant van het kanaal. Zoekt bitcoin nu de bovenkant op? Dan kan de koers op korte termijn naar 41.500 dollar (33.989 euro).

Wat verwachten we van bitcoin?

Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek, vanaf eind april. De komende dagen wordt het spannend: wat gaat bitcoin doen? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bearish
Zakt bitcoin door de onderkant van het kanaal? Dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning op 33.000 dollar (27.028 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek.

Bullish
Wanneer bitcoin juist de bovenkant van het kanaal opzoekt, betekent dit dat de koers door de sterke weerstand van 41.000 dollar (33.580 euro) kan breken. In dat geval komt het volgende niveau van 47.000 dollar (38.494 euro) weer dichterbij.

Leave a Reply