blog

Amerikaanse centrale bank FED wil eigen cryptocurrency

By 6 februari 2020No Comments

Eindelijk zijn de Verenigde Staten om. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) lijkt van gedachten te zijn veranderd als het gaat om digitale valuta’s. Lael Brainard van de FED suggereert dat een zogenaamde CBDC in de pijplijn zit.

De dollar beschermen

Brainard is voorzitter van (houd je vast) de Committees on Financial Stability, Federal Reserve Bank Affairs, Consumer and Community Affairs, and Payments, Clearing and Settlements bij de FED. Volgens Bloomberg ging ze tijdens een toespraak aan de universiteit van Stanford in California in op een digitale dollar.

Gezien de belangrijke rol van de dollar, is het van essentieel belang dat we op de grens blijven van onderzoek en beleidsontwikkeling met betrekking tot CBDC’s. We doen onderzoek en experimenten met gedistribueerde grootboektechnologieën en hun potentiële gebruiksscenario voor digitale valuta, inclusief het potentieel voor een CBDC.

Kosten en kwetsbaarheden

Ze somde enkele van de problemen op die zouden moeten worden aangepakt voordat een CBDC in de VS geïntroduceerd kan worden. Het hoofddoel zou moeten zijn dat zowel kosten als operationele kwetsbaarheden verminderd moeten worden.

Daarnaast wil de FED ook onderzoeken wie rekeningen mogen aanbieden om CBDC’s te beheren Ook is het voor de FED van belang dat ze goed zicht hebben op de risico’s die een CBDC met zich meebrengt voor de financiële stabiliteit.

Libra en China

Verschillende grote internationale organisaties, variërend van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot de G7, hebben alle centrale banken opgeroepen om onderzoek te verrichten naar CBDC’s.

Deze organisaties reageren eigenlijk op de dreiging van big tech. Denk aan de stablecoin Libra van Facebook. Ook Brainard gaf dat ruiterlijk toe:

Omdat Facebook een actief gebruikersnetwerk heeft van een derde van de wereldbevolking, heeft Libra ervoor gezorgd dat we het hier over moeten hebben. Het  debat over welke vorm geld kan aannemen, wie of wat het kan uitgeven, en hoe betalingen kunnen worden geregistreerd en afgewikkeld.

Het is niet alleen de dreiging van Libra. Centrale Banken willen ook adequaat kunnen reageren op de komst van de digitale yuan. Naar verwachting zal China dit jaar haar eigen CBDC lanceren.

Leave a Reply