blog

Amerikaanse banken mogen openbare blockchains draaien, goed voor cryptocurrency

By 5 januari 2021No Comments

Amerikaanse banken hebben toestemming gekregen om publieke blockchains en stablecoins te mogen gebruiken.

Banken, blockchains en stablecoins

De FED, de CFTC, de SEC controleren verschillende gebieden van financiële markten en banken. Van al deze instellingen is de OCC een van de oudste, opgericht in 1863-64 als onderdeel van de nationale valutawet en de nationale bankwet. Office of the Comptroller of the Currency (OCC) heeft nu besloten dat institutionele partijen op blockchain gebaseerde betalingsdiensten, voornamelijk handig voor stablecoins, kunnen gebruiken.

Cadeau van Brian Brooks

De OCC is verantwoordelijk voor het charteren, vergunnen, onderzoeken en controleren van alle nationale banken en federale spaarverenigingen. Zij geeft periodiek regelgeving vrij op basis van beoordelingen van bestaande of nieuwe wetgeving. In titel 12 (Banken en banken) van de Code of Federal Regulations staan ​​OCC-gerelateerde verordeningen in het eerste hoofdstuk, vóór de Federal Reserve (Hoofdstuk 2). Brian Brooks, voorheen Chief Legal Officer van Coinbase, is de waarnemend controleur van de OCC maar kan nog vervangen worden door Biden na 20 januari. Mocht hij moeten vertrekken, dan is dit een mooi afscheidscadeau.

Blockchain is moeilijk

De OCC heeft gisteren een interpretatieve brief vrijgegeven waarin wordt verduidelijkt dat banken die zij reguleren, kunnen deelnemen aan een onafhankelijk knooppuntverificatienetwerk, wat zij INVN noemen. Hoewel deze term bedacht is door de OCC en ontzettend moeilijk klinkt, komt dit neer op blockchain. Het doel van deze infrastructuur is om nieuwe technologieën, waaronder INVN’s en gerelateerde stablecoins, te gebruiken om door de bank toegestane functies uit te voeren, zoals betalingsactiviteiten.

De deelnemers van een INVN zijn nodes, valideren doorgaans transacties, slaan transactiegeschiedenis op en zenden gegevens uit naar andere nodes. De brief prijst de veerkracht van op blockchain gebaseerde systemen en is een voortzetting van het denkproces over stablecoins.

Voordeel van stablecoins

Stablecoins worden nog niet primair gebruikt als peer-to-peer betalingsmiddel. De adoptie van openbare stablecoins wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als een facilitator van handel in cryptovaluta’s en kan zelfs een van de oorzaken zijn van de stijgende bitcoin koers.

Dit vergemakkelijkt de introductie van stablecoins voor banken en voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de JPM coin van de bank JPMorgan en aan Diem (vroeger Libra) van Facebook.

Het draaien van full nodes op openbare blockchains kan ervoor zorgen dat allerlei soorten transacties worden opgeslagen op bankinfrastructuur, inclusief de geschiedenis van ‘foute transacties.’ Denk bijvoorbeeld aan witwassen.

De brief leest als een opmaat naar meer richtlijnen over digitale betalingsmogelijkheden. Kapitaalmarkten zouden hier profijt van kunnen hebben, er is immers meer veiligheid. En als banken volledige nodes op een blockchain kunnen draaien, dan komen alle voordelen van blockchain naar boven, waaronder snelheid, veiligheid en hopelijk transparantie.

In dit artikel zijn tweets van Jeremy Allaire, de CEO van Circle verwerkt. Hij vat het goed samen door te zeggen dat dit ontzettend goed nieuws is voor de cryptocurrencymarkt.

Leave a Reply