blog

Jack Dorsey, Coinbase en Kraken zijn tegen nieuwe bitcoin regels om witwassen te voorkomen

By 5 januari 2021No Comments

Grote Amerikaanse cryptobedrijven verenigen zich tegen nieuwe regelgeving. In de VS willen ze dezelfde regels implementeren als hier in Nederland: om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan moeten cryptobedrijven meer informatie van klanten opvragen en bewaren. In Nederland geldt dat voor elk bedrag, in de VS zou dat pas vanaf 3.000 dollar zijn.

Tegen nieuwe regels

Gisteren schreef Jack Dorsey, directeur van Twitter maar ook CEO van financiële dienstverlener Square, waarom hij tegen deze nieuwe regels is. Zijn voornaamste argument is dat het voorstel om transacties te registreren veel verder gaan dan wat vereist is voor contante transacties. Daarnaast baalt hij dat Square geacht wordt om ‘onbetrouwbare gegevens’ te verzamelen over mensen die zich niet eens hebben aangemeld voor Square.

Dorsey schreef: ‘Het verzamelen / rapporteren van de naam en het adres van de tegenpartij zou niet vereist moeten zijn voor virtuele valuta of het bijhouden van gegevens, aangezien dit tegenwoordig niet vereist is voor contanten.’

Consumenten naar buitenland

Square voorspelt dat als de wet wordt aangenomen, veel Amerikaanse cryptocurrency gebruikers naar het buitenland zal drijven. Hij bedoelt hiermee in de richting van ongereguleerde en non custodial cryptodiensten die buiten de VS zijn gevestigd. Dit zou impact kunnen hebben op het wereldwijde concurrentievermogen van de VS en ook verdere uitdagingen voor regelgevers zou creëren:

‘Door hindernissen toe te voegen die meer transacties van gereguleerde entiteiten zoals Square naar non-custodial wallets en buitenlandse rechtsgebieden duwen, zal FinCEN feitelijk minder zicht hebben op het universum van cryptocurrency-transacties dan nu het geval is.’

Ontoelaatbaar vaag

FinCEN heeft veel kritiek gekregen op de voorgestelde wijziging van de regels, waarbij de toezichthouder slechts 15 dagen in plaats van de gebruikelijke 60 dagen voor openbaar commentaar aanbiedt na de publicatie van het voorstel op 18 december. Toch zijn er bijna 6000 opmerkingen over de kwestie ingediend bij FinCEN.

De grote Amerikaanse cryptobeurs Kraken was een van de grote partijen met kritiek. Zij keurden het voorstel van FinCen af omdat het geen schattingen had gemaakt voor de kosten van de implementatie van de regels. Net als Square waarschuwde ze dat de wet gebruikers wegjaagt van gereguleerde platforms.

‘Het garandeert vrijwel dat het bewijs dat vandaag beschikbaar is voor wetshandhavers morgen buiten hun bereik zal worden geplaatst’, concludeerde Kraken. ‘Het is duidelijk een last minute politiek gemotiveerd wetsvoorstel, waarvan de publicatie het vertrouwen dat we in FinCEN hebben, vermindert.’

Coinbase noemt de nieuwe regelgeving ‘ontoelaatbaar vaag’, en ze suggereren dat dit zorgt voor privacyinbreuken op het publiek.

Leave a Reply