Bitcoinblog

Bitcoin Max: Dit is waarom 2021 hét jaar voor bitcoin kan gaan worden

By 5 januari 2021No Comments

Het gave aan bitcoin is dat we de blockchain hebben. Van bijvoorbeeld goud weten we niet eens precies hoeveel we boven de grond hebben gehaald en welke personen of entiteiten goud bezitten en hoeveel. Met bitcoin is dat anders en kunnen we precies zien hoeveel bitcoin er zijn en hoeveel er aan specifieke adressen zijn toegewezen. In essentie is het een enorme bak data die ons veel kan vertellen over de adoptie van bitcoin. Glassnode is een partij die zich specialiseert in het sorteren, analyseren en begrijpelijk maken van alle data die de bitcoin blockchain ons te bieden heeft.

Afgelopen week bracht Glassnode naar buiten dat volgens hun onderzoek 78% van alle bitcoin op adressen staan die niet liquide zijn. Dat zijn in totaal 14,5 miljoen bitcoin, dat is enorm bullish en ik ga je uitleggen waarom.

Wat betekent het als een bitcoin niet liquide is?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat het betekent als Glassnode zegt dat een bitcoin niet liquide is. Op dit moment is ongeveer 88,5% van alle bitcoin reeds gemined en zijn er om en nabij de 18,6 miljoen bitcoin in omloop. Het aantal bitcoin dat beschikbaar is voor de handel op cryptocurrency exchanges ligt echter een stuk lager.

Ten eerste omdat Glassnode het aantal verloren bitcoin op ongeveer 3 miljoen schat, maar ook omdat steeds meer mensen zijn gaan hodlen; steeds meer mensen slaan hun bitcoin op voor de lange termijn. Hoe meer mensen hun bitcoin van exchanges afhalen om ze in cold storage te bewaren, hoe minder bitcoin er eventueel beschikbaar zijn voor de verkoop. Als jij je bitcoin in een multi-signature wallet bewaart, dan breng je ze niet zomaar terug naar een exchange. Dat doe je waarschijnlijk met het idee om ze voor een langere periode te bewaren.

Hoe minder bitcoin er op exchanges beschikbaar is, hoe minder liquide bitcoin er zijn. Als steeds meer mensen hun bitcoin van exchanges halen ontstaat er een liquiditeitscrisis en is er straks simpelweg geen aanbod meer. Wat er dan gebeurt? Simpel: Als er geen aanbod is, maar de vraag blijft toenemen, dan schiet de bitcoin koers omhoog.

Hoe komt Glassnode erbij dat 78% van alle bitcoin niet liquide is?

De heren en dames van Glassnode hebben een model gemaakt waarbij alle adressen op de blockchain een score krijgen van 0 tot 1. Een hodler die nooit zijn bitcoin heeft verkocht krijgt een score van 0 en bitcoin op een adres van een exchange waarop actief wordt gehandeld krijgt een score van 1.

Daarna hebben ze 3 categorieën geïdentificeerd waarbij alles onder een score van 0,25 als niet liquide wordt aangemerkt. Alles tussen de 0,25 en 0,75 als liquide en alles boven de 0,75 als extreem liquide.

Leave a Reply