blog

Amerikaans congreslid wil Nederlandse crypto wetgeving voorkomen

By 11 december 2020No Comments

Amerikaans congreslid Warren Davidson is groot voorstander van bitcoin en zijn privacy-functionaliteiten. Davidson, die Ohio vertegenwoordigt, probeert nu strenge cryptocurrency regelgeving te voorkomen. In een brief aan Steven Mnuchin, de Amerikaanse Minister van Financiën, legt Davidson uit waarom het een slecht idee is om cryptocurrency streng te reguleren.

Waar gaat het over?

Eind november kwam het gerucht naar buiten dat Steven Mnuchin regelgeving wil ontwikkelen rondom non-custodial cryptocurrency wallets. Met een non-custodian wallet wordt bedoeld dat je jouw eigen wallet beheert.

Brian Armstrong, CEO van cryptobeurs Coinbase, heeft eind november in een tweetstorm zijn zorgen geuit over de mogelijke regulering. Volgens Brian Armstrong is het goed mogelijk dat bitcoin en cryptocurrency in het algemeen op dezelfde manier worden gereguleerd zoals in Nederland. Dat betekent dat je als crypto-bezitter moet kunnen bewijzen dat je coins ook echt van jou zijn. In Nederland doe je dat door een screenshot van je wallet te sturen.

Privacy en vrijheid zijn cruciaal

De crypto-gemeenschap is hierop tegen, en krijgt nu ook bijval uit politieke hoek. Congreslid Davidson schreef op 9 december een brief naar Steven Mnuchin, waarin hij zijn zorgen uit over de mogelijke toekomstige regulering van cryptocurrency wallets.

Volgens Davidson druist een wetgeving zoals deze tegen de principes van vrijheid in: “Omdat tussenpersonen worden verwijderd bij een non-custodian cryptocurrency wallet, kunnen consumenten hun privacy behouden en vrijuit transacties versturen. Dit is cruciaal in een tijd waarin consumenten steeds meer financiën digitaal uitvoeren.”

Davidson gaat verder, en maakt de vergelijking met China: “Zo’n vrijheid staat in sterk contrast met China’s digitale yuan. In China worden transacties van burgers gemonitord en kunnen transacties en activiteiten worden gecensureerd.”

Cryptocurrency kan unbanked helpen

Terug naar cryptocurrency, Davidson denkt dat digitale activa de toekomst hebben: “De vertrouwensloze aard van digitale activa (inherent aan non-custodian wallets) heeft de potentie om bankdiensten uit te breiden naar de ‘unbanked’ en de ‘underbanked’. Gezien het belang van deze innovatie, geloven wij dat elk wetsvoorstel zorgvuldig moet worden bekeken.”

Leave a Reply