blogExchanges

Hoe werkt bitcoin en crypto index van Bitwise?

By 12 december 2020No Comments

Bitwise kondigde afgelopen week aan een index gebaseerd op cryptocurrency’s te starten. De index houdt rekening met crypto-native factoren rond liquiditeit, veiligheid, regelgevingsstatus en marktvertegenwoordiging.

Cryptocurrency traditioneel maken

Het team van Bitwise begon met het idee dat ze een reeks producten konden bouwen om institutionele beleggers en individuen te helpen blootstelling te krijgen aan crypto-activa op een manier die traditioneel aanvoelde. Ze hebben een aantal producten gelanceerd, waaronder een Bitcoin-fonds, een crypto-indexproduct en nog een paar andere.

Afgelopen week kondigen ze het eerste openbaar verhandelde crypto-indexproduct aan dat beschikbaar is voor Amerikaanse beleggers. Het indexfonds heeft sinds lancering een openbare notering op OTCQX onder het ticker-symbool BITW.

6 dollar stijging

Het fonds debuteerde woensdag op de OTCQX, een over-the-counter-markt, met ongeveer 120 miljoen dollar aan activa tegen iets meer dan 25 dollar per aandeel. Tegen het einde van de middag handelde het voor iets minder dan 31 dollar per aandeel. Het fonds heeft een kostenratio van 2,5% en kan worden gekocht via traditionele effectenrekeningen bij Schwab, Fidelity en andere bedrijven.

Dit fonds is interessant omdat het iets nabootst dat lijkt op een brede industrie-index, denk aan de S&P of aanverwante producten. Hier is hoe het werkt:

Het Bitwise 10 Crypto Index Fund streeft ernaar de Bitwise 10 Large Cap Crypto Index (de “Index”) te volgen, een gediversifieerde, naar marktkapitalisatie gewogen index van de 10 grootste crypto-activa. Indexbestanddelen worden gescreend op liquiditeit, bewaring en andere risico’s, en maandelijks opnieuw in evenwicht gebracht. Ze vertegenwoordigen ongeveer 80% van de markt.

Op basis van marktkapitalisatie

Hoewel het fonds 10 verschillende cryptocurrency’s bevat, is het grootste deel van de blootstelling aan Bitcoin vanwege de weging van de marktkapitalisatie. Dit soort fondsen zal echter meestal beter presteren dan een eenvoudige long positie op bitcoin in een bearmarkt. Als een bullmarkt de koersen van alle cryptocurrency hoger drijft, zullen de activa met een kleinere marktwaarde waarschijnlijk meer in waarde stijgen dan de activa met een grote kapitalisatie. In dit geval krijgen klanten dus blootstelling aan Bitcoin en Ether, maar ze worden dan ook meer blootgesteld aan de veel kleinere, meer vluchtige activa.

Het fonds bevat op dit moment de volgende cryptocurrency’s:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • XRP
  • Litecoin
  • Bitcoin Cash
  • Chainlink
  • Stellar
  • EOS
  • Tezos

Leave a Reply