blog

Amerikaans congreslid is fan van bitcoin: ‘Short de dollar!’

By 9 december 2020No Comments

Amerikaans congreslid Warren Davidson windt er geen doekjes om: hij is geen voorstander van de dollar en hij vindt bitcoin geweldig. Dat liet hij vorig jaar al weten, maar ook in 2020 laat hij graag zijn mening horen. Toen Forbes Crypto vroeg om dit jaar in drie woorden samen te vatten, antwoorde Davidson gevat: “Short the dollar”. Ook gebruikte hij de hashtag SoundMoney, verwijzend naar bitcoin.

Davidson heeft weinig vertrouwen in de dollar

In de wereld van financiën heeft een short niets te maken met een korte broek. Als een investeerder een shortpositie opent, betekent dit dat hij verwacht dat een activa in waarde gaat dalen. Davidson geeft in zijn tweet dus aan dat hij weinig verwacht van de dollar in de toekomst.

Op dit moment is er genoeg reden om de waarde van de dollar in twijfel te trekken. Het aantal dollars dat de Amerikaanse Federal Reserve heeft bijgeprint in 2020 tot en met oktober staat gelijk met 18 procent van het totale aanbod van alle dollars. Met andere woorden, bijna een vijfde van alle dollars is dit jaar geprint.

Angst voor inflatie

Onder investeerders leidt dit tot angst voor inflatie en een dalende koopkracht van de Amerikaanse dollar. CEO Mark Yusko van Morgan Creek Capital noemt bitcoin dan ook een manier om de komende inflatie van de dollar te ontwijken.

In een interview met Dash Digital Cash Brazil vertelde hij er het volgende over:

“De centrale banken drukken het geld, ze geven het aan de primary dealers, die worden gecontroleerd door de rijke jongens, die jongens verkopen het aan de staat voor winst, en zo redden ze de banken. Maar niets van dat geld krijgt zijn weg naar de middenklasse van Amerika: er wordt niet geleend, er is geen groei, er is geen innovatie, er is geen welvaartscreatie”.

Hij gaat verder: “Dus dit devalueert de munt. Of het nu gaat om een analogo, elektronische of digitale vorm [van de dollar]. Fiat is fiat, en het is slecht.”

Hard geld is nodig om vrijheid te beschermen

Terug naar congreslid Davidson. In juni deelde hij een tweet die weinig tot de verbeelding over laat: “Hard geld is nodig om vrijheid te beschermen”. Onder de tweet is een afbeelding van bitcoin te zien.

Met hard geld (sound money) wordt een stabiele vorm van geld bedoeld, dat niet vatbaar is voor plotselingen veranderingen in waarde. Vaak wordt hiermee verwezen naar geld dat gebaseerd is op goud. Dit edelmetaal heeft namelijk de eigenschap dat het schaars is en moeilijk te verkrijgen. Daardoor is goud waardevol.

Maar met bitcoin heeft goud een geduchte concurrent. Bitcoin heeft een gelimiteerd aanbod van maximaal 21 miljoen stuks. Ook is het makkelijker om aan bitcoin te komen. Gebruik bijvoorbeeld de alles-in-één cryptocurrency app BLOX en je hebt je eerste coins in een vingerknip.

Bitcoin is nu nog onderhevig aan grote koersschommelingen, maar dat is ook niet vreemd. Deze digitale valuta bestaat nog maar elf jaar, en de bitcoinmarkt is in verhouding tot de goudmarkt nog maar klein. Stappen meer investeerders in, dan kan de koers van bitcoin op den duur stabieler worden.

Leave a Reply