Internet slaat alles op, alles wat je ooit gezegd hebt online, hoe dom ook, is terug te vinden. Dat zorgt voor een cultuur dat bekende mensen zich moeten verantwoorden voor iets wat ze bijvoorbeeld twaalf jaar hebben gezegd.
Toch merk je een kentering. Michael Saylor van MicroStrategy tweette jaren geleden dat het game over is voor bitcoin. Inmiddels wordt hij bejubeld omdat zijn bedrijf voor honderden miljoenen dollars investeerde in bitcoin én omdat hij publiekelijk bitcoin verdedigt. En zijn tweet? Die worden door de meesten gezien als een teken van positieve verandering.
Beperkt aanbod van rijkdom
Ray Dalio lijkt de volgende te zijn die van mening verandert. De CEO van Bridgewater Associates heeft zijn standpunt over bitcoin afgezwakt. Hij noemde BTC zelfs een alternatief voor goud tijdens zijn laatste ask me anything sessie op Reddit.
Hij beweert dat bitcoin kan dienen als een mobiele opslagplaats van rijkdom, terwijl het goed een beperkt aanbod heeft:
‘Ik denk dat bitcoin (en sommige andere digitale valuta) zich de afgelopen tien jaar hebben bewezen als interessante goudachtige activa-alternatieven, met overeenkomsten en verschillen met goud en andere beperkte voorraad, mobiele (in tegenstelling tot onroerend goed) voorraden van rijkdom. Het zou dus kunnen dienen als een diversificatie van goud en andere soortgelijke opslag van rijkdom.’
Van bubbel tot gouden alternatief
In september 2017 koos hij ervoor om bitcoin juist af te doen als een bubbel. Kun je hem dat echt kwalijk nemen? Altcoins stegen honderden procenten per week en iedereen met een computer startte een ICO.
Vorige maand herhaalde hij nog dat het vanwege de instabiele koers, bitcoin geen goede store of value kan zijn. Dit was in reactie op hedgefondslegende Stanley Druckenmiller, laatstgenoemde is van mening dat bitcoin beter is dan goud.
Liever goud vanwege centrale bank
Toch is Dalio nog niet 100% overtuigd van het digitale goud verhaal. De oprichter van ’s werelds grootste hedgefonds heeft nog steeds een sterkere voorkeur voor het gele metaal, juist omdat het in handen is van centrale banken:
‘Wat bitcoin betreft vergeleken met goud, heb ik een sterke voorkeur voor het vasthouden van die dingen die centrale banken willen behouden en om waarde in te ruilen wanneer ze proberen transacties uit te voeren.’
Dalio zei onlangs dat hij zich niet kon voorstellen dat centrale banken bitcoin zouden houden:
‘Ook, in tegenstelling tot goud, dat de op twee na hoogste reserve is die centrale banken bezitten, kan ik me niet voorstellen dat centrale banken, grote institutionele investeerders, bedrijven of multinationale bedrijven het gebruiken.’